Joy of missing out

The joy of missing out, een eendagsvlieg?

Ben je vorige zomer gewoon thuisgebleven? Geniet je stiekem meer van een avondje thuis dan van een avondje uit? Dan ben je niet alleen. Steeds meer mensen proberen de constante angst om mooiere momenten te missen uit te schakelen. In plaats van the fear of missing out gaan we voor the joy of missing out. Maar is dat geen tijdelijke verzuchting?

Tekst Katrien Elen – Foto Shutterstock

NEE, want …

…vrezen dat het elders leuker is, zorgt voor een rotgevoel. Op de bank zitten voor de seizoensfinale van je favoriete serie en schrik hebben dat je vrienden uit de bol gaan op een hip feestje … weg ontspannen gevoel! Met je lief een romantische avond beleven en je afvragen of het allemaal niet spectaculairder kan … instant afknapper! Volgens een onderzoek zou de helft van de Australische tieners lijden aan FOMO, fear of missing out. Oorzaak? De constante stroom van social media-berichten over niet te missen events, spectaculaire vakanties en fotowaardige gerechten. FOMO zorgt ervoor dat je niet kan genieten van het moment en doet je slecht voelen.

… je gaat meer genieten als je je concentreert. Of je nu alleen of in gezelschap bent, of je nu televisie kijkt of in een rooftop bar zit met uitzicht op New York, wees je bewust van het moment met al je zintuigen. Beleef het op een mindful manier zonder te vergelijken. Deel dit magische moment niet op Instagram maar koester het in je herinnering. Beschouw een ‘gewone’ avond niet als verloren en hecht evenveel waarde aan dat ontspannen gevoel na een uurtje tuinieren als na die filmpremière.

… je leeft gezonder en op je eigen ritme. Thuis ga je niet te laat naar bed omdat je vrienden nog een rondje willen drinken. Keer je na een citytrip moe naar huis? Tijdens je staycation kan je met een middagdutje je batterijen weer opladen. Kom je op restaurant in de verleiding om een pasta met veel kaas te bestellen, dan zit je koelkast in je eigen stekje vol gezonde ingrediënten. Geeft die prachtige hotelkamer uit op een drukke autoweg of lijken de muren wel van papier, dan is je huis een plaats waar je wellicht echt tot rust kan komen.

… thuis hebben we oneindig veel mogelijkheden. Via Netflix kan je alle seizoenen van eender welke serie bingewatchen en je surroundsysteem garandeert cinemakwaliteit. Met Royal Delivery kan je tegenwoordig restaurantmaaltijden met één klik aan huis bestellen. Via Facebook, Instagram, WhatsApp … blijf je bovendien voortdurend in contact met je vrienden. De behoefte om elkaar live te zien daalt en zelfs flirten gebeurt online.