Wat is je hartleeftijd?

We mogen ons dan jong van hart voelen, vaak is ons bloedvatenstelsel ouder dan onze geboortedatum op onze identiteitskaart doet vermoeden. Dat komt omdat we te weinig bewegen, te veel eten en te veel cholesterol in ons bloed hebben. Allemaal risico’s waar we ons ten volle van bewust zijn maar waar we niet altijd iets aan doen: we steken liever onze kop in het zand.

Nochtans toonde een recent Spaans onderzoek aan dat die houding volledig kan veranderen op een heel simpele manier, namelijk door de werkelijke leeftijd van je hart en bloedvaten-stelsel te kennen. Die leeftijd kan je berekenen aan de hand van cardiovasculaire risico-factoren. Een eenvoudige oefening met een grote psychologische impact. Je zet het advies van je cardioloog namelijk sneller in de praktijk om als je je hartleeftijd kent. Bewust of onbewust ga je wat beter letten op je levensstijl en in een paar maanden maak je je aderen een stuk jonger.

psychologies

Thee voor je geheugen

Dat groene thee de cholesterol en bloeddruk verlaagt wisten we al. Maar het gezonde drankje stimuleert ook je hersencapaciteit. Via beeldvorming met magnetische resonantie (MRI) konden Zwitserse onderzoekers aantonen dat de absorptie van groene thee de verbindingen tussen de pariëtale kwab en de frontale kwab stimuleert.

Vrijwilligers die tijdens oefeningen hun kortetermijngeheugen moesten aanspreken – onthouden wat hun gesprekspartner had gezegd tijdens een discussie, een telefoonnummer herhalen … – presteerden duidelijk beter nadat ze groene thee gedronken hadden. De onderzoeksresultaten openen perspectieven voor oudere personen met cognitieve problemen, maar eigenlijk kan iedereen die zijn intellectuele capaciteit wil verhogen er zijn voordeel mee doen.

Bron: universiteit van Bazel, Zwitserland en universiteit van de Balearen, Palma de Mallorca, Spanje