teenage

Cultuur: 3 redenen om te gaan kijken naar The Diary of a Teenage Girl

1. Haar op de tanden.

Minnie is vijftien en loopt op wolken. ‘I had sex today,’ horen we haar vertellen, en daar voegt ze een welgemeende ‘holy shit’ aan toe. Die krachtterm is gepast, want ze heeft haar maagdelijkheid geschonken aan een man die veel ouder is dan zij. En die ook nog eens de lakens deelt met haar moeder. The Diary of a Teenage Girl neemt van bij de eerste seconde geen blad voor de mond en zal dat de daaropvolgende honderd minuten ook niet doen. Net zoals Phoebe Glockner in haar oorspronkelijke graphic novel – zeg maar stripverhaal – presenteert regisseur Marielle Heller een eerlijk, onverbloemd, doorleefd en provocerend portret van ontluikende vrouwelijke seksualiteit. En ze vergeet niet om ook humor, romantiek en visuele creativiteit een plaatsje te geven in haar bruisende universum.

2. Een cast om van te snoepen.

De oudere acteurs zal je wel kennen. Kristen Wiig, die de rol van de moeder voor haar rekening neemt, geniet vooral een reputatie als komische actrice (zie Bridesmaids) maar hier geeft ze ook blijk van dramatisch talent. De rijzige Zweed Alexander Skarsgård, die al even overtuigend de overspelige vriend speelt, was dan weer een van de sterren uit de serie True Blood. Maar de ontdekking
van de film is ontegensprekelijk de Britse hoofdactrice Bel Powley, die onvervaard lijf en ziel blootlegt in de rol van de gretig stoute tiener Minnie.

3. Belgische productie.

The Diary of a Teenage Girl is gemaakt in de Verenigde Staten maar wie blijft zitten voor de eindgeneriek zal een hoop Vlaams klinkende namen zien verschijnen. Het is namelijk de eerste Amerikaanse langspeelfilm van Caviar, het Brusselse productiebedrijf dat bij ons al onder andere SM-Rechter, Smoorverliefd en Paradise Trips maakte. Sinds 2006 hebben ze ook een afdeling in Los Angeles, en na een reeks reclamespots heeft die nu dus ook een film opgeleverd.

Goeie foto 1

Marielle Heller

Marielle Heller is eigenlijk actrice en deelde onder meer al het scherm met Liam Neeson. Toen ze in 2002 het stripboek The Diary of a Teenage Girl las kreeg ze ook ambities als cineast. Dit is haar debuut.The Diary of a

Teenage Girl (VS): in de bioscoop vanaf 21 oktober. Met Bel Powley, Kristen Wiig en Alexander Skarsgård

Selectie Ruben Nollet

Elders op het web