WEB_FOCUS-OvertuigingUitgedaagd

Daag je overtuigingen uit

In tegenspraak met de eindeloze stroom aan haatberichten die het internet soms lijkt, is een nieuwe generatie internetgebruikers opgestaan! In 2013 startte Kal Turnbull, toen pas 17, een forum op de website Reddit genaamd Change My View.  Hij merkte op dat iedereen rond hem er min of meer dezelfde meningen op na hield en zocht een manier om beschaafde discussies aan te gaan met mensen die heel andere visies hadden.

Ondertussen heeft het forum al meer dan een half miljoen volgers en een team van 22 moderatoren. Wie een stelling heeft die hij of zij graag uitgedaagd ziet, kan die posten mits inachtneming van een aantal regels. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat je de eerste drie uren na je post beschikbaar blijft om echt in dialoog te gaan. Uit respect voor de gebruikers die ingaan op je vraag om van gedacht te veranderen. Wie zichzelf betrapt op een veranderde stellingname kan de gebruiker die hem of haar overtuigd heeft, een delta geven, het wiskundige symbool voor verandering.

Het resultaat is een veilige internethaven waar geen onderwerp te gek is, van ‘Pizza without cheese is basically just tomato pie’ tot ‘There is nothing wrong with using race when describing a person’. Na vijf minuten surfen door de gesprekken is het al duidelijk: het serene debat is nog steeds springlevend.

Meer lezen: www.reddit.com/r/changemyview

Tekst: Inke Hutse – Beeld: Shutterstock

Elders op het web