tussendoortjes

De zin en onzin van tussendoortjes

Tussendoortjes hebben een slechte reputatie. Diëtisten en psychologen vertellen ons dat ze niet goed voor ons zijn. Ook dat stemmetje in je hoofd zegt je “dat je dat beter niet had gegeten”. Maar zijn tussendoortjes zo slecht? En wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat we er minder snel naar grijpen? We spraken erover met voedingsdeskundige Florence De Le Rue.

Nu en dan iets in je mond stoppen, doe je niet alleen omdat je honger hebt. Vaak heeft het te maken met emoties en stress. “Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen ‘fysieke’ honger en ‘psychologische’ honger. Luisteren naar jezelf is de eerste stap om weer voeling te krijgen met de hongersignalen van je lichaam”, zegt Florence De Le Rue.

Aan tafel!

Een hongergevoel tussen de maaltijden door is perfect normaal. Er is dan ook helemaal niets mis met een tussendoortje. Alleen is wat je eet en hoeveel van cruciaal belang. Om de hoeveelheid onder controle te houden, raadt Florence De Le Rue aan om je snack in een klein kommetje of een bord te doen en aan tafel te gaan zitten om het op te eten. “Het probleem met snacken is dat er geen omkadering is”, legt ze uit. “Meestal sta je recht en stop je een beetje van alles in je mond zonder te beseffen hoeveel. Door aan tafel te zitten en zo een omkadering te creëren, erken je dat je aan het eten bent en heb je de hoeveelheden beter onder controle. Door je bewust te zijn van wat je doet, kan je jezelf de vraag stellen of je dat eten nu echt nodig hebt.”

Slim snacken

Het verbaast je wellicht niet, maar fruit is nog steeds het beste tussendoortje. Florence De Le Rue: “Snijd ‘s morgens twee of drie stukken fruit in stukjes en stop ze in een bewaarpotje, zodat je er later tijdens de dag van kan snoepen als je honger krijgt. Het probleem met snacken is dat je het vaak impulsief doet. En als je niets bij de hand hebt, ga je voor het makkelijkste, namelijk koekjes. Een goede keuze naast fruit zijn noten. Ze zijn rijk aan proteïnen en goede vetten. Ook zuivelproducten (yoghurt, kwark) zijn interessant, omdat ze veel eiwitten bevatten en zorgen voor een verzadigd gevoel.”

Beheers je zin naar een tussendoortje met Bio-Chromium en Bio-T

Stop de drang naar zoet

Bio-Chromium bevat organisch chroomgist met een hoge biologische beschikbaarheid. Neem 1 tablet per dag, bij voorkeur bij de maaltijd (ontbijt of middagmaal). Bio-Chromium bestaat in verpakkingen van 60 (CNK code 3159-720) of 150 tabletten (CNK code 3159-738) vanaf €16,95 adviesprijs.

Voor een hoger vetmetabolisme

Bio-T bevat een hoog gehalte aan geconjugeerd linolzuur (CLA) samen met groene thee extract. Neem 2x 2 tot 3 capsules per dag tijdens de maaltijden. Bio-T bestaat in een promotieverpakking van 90+30 capsules gratis voor de aanbevolen prijs van € 25,75 (CNK code 2355-436).

tussendoortjes

Bio-Chromium en Bio-T zijn verkrijgbaar bij je apotheker. Beide voedingssupplementen kunnen perfect gecombineerd worden. Bio-Chromium tegen de drang naar zoet en Bio-T + CLA ter ondersteuning van je dieet. Een ideale combinatie voor wie afslanken wil volhouden op een gezonde manier.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Pharma Nord.
www.pharmanord.be