Heb je ooit Saturnalia gevierd?

In de christelijke traditie wordt een aanloop naar Kerstmis genomen met de advent en zoals veel van de huidige christelijke rituelen kennen ook de kerstgebruiken hun oorsprong in de Germaanse en Romeinse tradities.

In de oudheid vierde men in plaats van de advent de Saturnalia (van 17 tot 23 december), gewijd aan de in oorsprong Etruskische god Saturnus, de landbouwgod ‘die in overvloed schenkt’. Het klinkt vrij contradictorisch om in de winter zo’n god te vieren maar tegen de logica van de Romeinen valt weinig in te brengen. De Saturnalia dienden namelijk om Saturnus gunstig te stemmen opdat hij de levenskracht van het graan op zou wekken en de natuur over het dode punt van het jaar heen zou helpen.

De gebruiken die met de feesten gepaard gingen, mogen dan weer wel reden tot verbazing zijn. Tijdens de Saturnalia stond de hele Romeinse gemeenschap op zijn kop. Scholen en andere openbare plaatsen werden gesloten, slaven werden op hun wenken bediend en oorlogen werden even on hold gezet. Mensen gingen bij elkaar op bezoek en brachten kleine geschenkjes zoals waskaarsen, aardewerken beeldjes en de zogenaamde strenae mee: hulsttakjes met gedroogde vruchten. Een tijd van verzoening, verbroedering en cadeautjes dus… Klinkt vaag bekend, toch?

Bron: www.beleven.org