Je hebt meer MACHT dan je denkt!

Macht. Het woord roept vaak negatieve connotaties op, van uitbuiting en misbruik. En toch heeft iedereen een zekere vorm van macht nodig, zeggen Katalien Bollen en Tine Bergen, die hier een boek over schreven. Omdat we allemaal zoeken naar manieren om ons minder machteloos te voelen in de ratrace en de complexiteit van het leven. Hun tips.

Tekst: Hade Wouters – Beeld: Shutterstock

‘Macht vergaren betekent dat je je in je dagelijkse leven minder een speelbal voelt van omstandigheden of je niet zo meegesleurd voelt in de ratrace’

 

Het boek gaat over de kleine en grote macht-issues die we allemaal kennen. Waarom lijkt het soms alsof de kinderen de baas zijn?
Hoe komt het toch dat de kinderen telkens ziek worden als het op het werk ook al veel te druk is?
Wat te doen als iemand dierbaar plots wegvalt en alles op losse schroeven staat?
Waarom aan het milieu denken en op de fiets door de regen ploeteren als de buurman vrolijk de auto neemt voor de bakker om de hoek?
Hoe omgaan met lastige collega’s of een leidinggevende die je het leven zuur lijkt te willen maken?
In wat voor wereld zullen de kinderen groot worden?

De vragen uit het voorwoord van het boek zetten ons meteen op een interessant spoor. Katalien Bollen is assistent professor aan de universiteit van Maastricht, waar ze onderzoek doet over conflictmanagement, leiderschap, macht en (duurzame) arbeidsrelaties. Over deze thema’s geeft ze ook workshops en trainingen.

‘Schrijfster Tine Bergen en ik delen de interesse in deze thematiek van macht en invloed’, vertelt ze. ‘We zijn beiden vrouwen met een gezin, een passie, ambities, en de eeuwige vraag hoe dit allemaal te combineren. We zijn ook op een leeftijd waarop we de zorg voor kinderen en (groot)ouders dragen in combinatie met een job die we goed willen doen, en we voelen ons wel eens machteloos in die veelheid. Ook de partnerrelatie mag je daarbij niet uit het oog verliezen. Daarnaast staan we ook in een samenleving die ons soms de wenkbrauwen doet fronsen. Waar gaat het met de wereld naartoe? Schandalen in de voedselindustrie, vervuilde zeeën en lucht, klimaatopwarming, terrorisme, …

Het machteloze gevoel dat je kan krijgen in al die complexiteit wilden we beantwoorden in het boek. Door handvatten aan te reiken door middel van raamwerken die helpen de situatie op een andere manier te bekijken en mensen concrete tips te geven, willen we een bijdrage leveren aan het dagelijkse leven van mensen waardoor ze zich minder een speelbal zouden voelen van omstandigheden. Of meegesleurd worden in de ratrace van een wereld die telkens vraagt naar meer.’

Macht is een mindset

Macht, wordt in het boek gesteld, is een mindset. Het is de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de situatie waarin je je bevindt. Machteloosheid brengt het gevoel met zich mee dat je weinig controle of invloed hebt. Dat je een speelbal bent van de situatie. Dat je een situatie moet ondergaan omdat er toch weinig of niets tegen te doen is. Bij machteloosheid word je haast gedwongen een richting uit te gaan die je zelf niet wil. Macht nemen betekent weer een stuk baas worden over je eigen situatie, de touwtjes in handen nemen en het span een richting uitduwen die bij je past. Daarom is macht op zich ook geen vies woord, maar een essentieel gegeven in ieders leven. Het betekent dat je jezelf de ‘machtiging’ geeft om bepaalde zaken over je leven te bepalen.’

Ach, een mens heeft macht of heeft het niet, denk je misschien? Niet waar >>>