werk op vakantie

‘Help, ik kan mijn werk niet loslaten tijdens de vakantie’

Een mailtje lezen, even inloggen op de bedrijfsserver, nog gauw checken wat er geworden is van een project waar je mee verantwoordelijk voor bent … Ook al zit je in zonnige paradijselijke oorden, het werk op reis helemaal loslaten is niet altijd gemakkelijk. ‘En ook niet altijd nodig’, zegt coach Serge Cornelis.

Tekst Anne Wislez – Foto Shutterstock

Werk meenemen op vakantie kan vele vormen aannemen. Voel je je erg betrokken bij je werk, zal je op vakantie misschien wat documenten lezen waar je tijdens het jaar niet aan toekomt, nadenken over plannen voor het najaar of piekeren over zaken die gebeurd zijn of problemen die nog niet opgelost zijn. Als je geen back-up hebt op je werkplek om het dringendste werk tijdens je vakantie over te nemen, of als je geen marge hebt om voor je vakantie alvast wat vooruit te werken, kan het zelfs gebeuren dat je wat routinewerk in je koffer meeneemt omdat het nu eenmaal moet gebeuren. Of je je werk letterlijk of figuurlijk meeneemt op vakantie, heeft ook te maken met de mate waarin je via telefoon en mail bereikbaar bent. Als je elke dag je mails checkt of als je je telefoon meeneemt naar het zwembad, is de kans groter dat je je werkthema’s de dag mee in neemt. Het kan ook zijn dat je je vakantie inricht alsof het werk is. Je stelt misschien een druk programma op, kan niet rustig op één plek blijven genieten, vult elke minuut van de dag in met activiteiten of doet vooral dingen om ze te kunnen delen op sociale media. Waardoor vakantie ook weer een vorm van presteren wordt en de break zijn doel dreigt te missen.

Tijd nemen om te herbronnen

‘Op zich hoeft een beetje met je werk bezig zijn op vakantie geen probleem te zijn’, zegt Serge Ornelis, trainer, coach en co-auteur van Het ministerie van werkplezier. ‘Als je je werk graag doet en het leuk vindt om er op vakantie af en toe aan te denken, dan is dat prima. Het kan zelfs voldoening geven. Máár. Als je snakt naar vakantie om eindelijk wat tot rust te kunnen komen en de batterijen weer op te laden, dan heb je een probleem. Niet met je vakantie, maar met je werk op zich: het is dan waarschijnlijk te belastend of je moet het anders gaan organiseren. Als je in zulke omstandigheden ook nog eens werk mee op reis neemt, dan ben je de weg aan het plaveien naar ernstigere problemen.’ Ook al is betaald verlof in onze geschiedenis een vrij recent gegeven, toch blijkt het geen overbodige luxe. ‘Vakantie is het moment om even los te laten en bezig te zijn met dingen die je echt belangrijk vindt: je gezin, je kinderen, beweging, iets totaal anders dan gewoonlijk’, zegt Ornelis. ‘Het geeft je geest de kans om te ontkoppelen. Dat kan op zich zelfs productief zijn; veel mensen krijgen door dat ontkoppelen juist creatieve ideeën die ze voor hun werk kunnen gebruiken. Vakantie betekent dus ook herbronnen. Na inspanning hebben we nu eenmaal ontspanning nodig. Niet enkel tijdens de vakantieperiode, maar ook doorheen een gewone werkdag. Het lijkt me niet zo gezond om maandenlang stevig door te werken en dan een paar weken vakantie te nemen om de batterijen weer op te laden. Veel kans dat die enkele dagen na thuiskomst dan alweer plat zijn. Tijd nemen om even te ontspannen doe je het best doorheen het jaar, en doorheen de dag. Gewoon even ontspannen tussendoor. Het hoort bij een gezonde dagelijkse hygiëne.’

(…)

Lees de 12 tips om je werk thuis te laten in het juninummer van Psychologies.