Hoe maak ik een goeie indruk?

 

Hoe maak je een eerste goeie indruk? Belangrijk om te weten als je je blind date, werkgever of schoonouders voor het eerst ontmoet. Spontaan jezelf zijn is natuurlijk regel één, maar er zijn zo’n paar truukjes die ook kunnen helpen. Voor wie het nog niet wist…

Tekst Flavia Mazelin Salvi – Illustratie Eric Giriat

 

Slimme tip voor een diepere stem: slik vlak voor je gaat praten even en begin onmiddellijk daarna te praten. Je stem zakt automatisch.

 

  1. Een open, directe blik

Wie onzeker is, wil de blik van zijn gesprekspartner wel eens ontwijken. Niet doen. Maar blijf ook niet in zijn of haar ogen staren. Studies hebben aangetoond dat een positief oogcontact enkele regels volgt: tijdens de eerste momenten van de ontmoeting kijk je je gesprekspartner even kort recht in de ogen, terwijl je glimlacht. Ook je ogen lichten dan namelijk op en stralen een beetje. Vervolgens maak je je ogen los en kijk je even naar wat anders terwijl je verder praat, net zoals je dat zou doen bij iemand die je kent. Tijdens het gesprek kijk je geregeld in de ogen van de ander, zonder echt te staren of die blik te lang aan te houden. Een te lang aangehouden blik komt namelijk dominant, agressief of te zelfbewust over.

  1. Glimlach vol vertrouwen

De glimlach die het juiste vertrouwen weerspiegelt, toont een beetje, maar niet te veel, je tanden. Een erg grote glimlach waarbij je te veel je tanden blootlacht, kan geassocieerd worden met een te familiaire houding, te veel zelfvertrouwen of zelfs een te kinderlijke houding (‘ik wil je pleasen’). Net zoals een te ‘droge’ glimlach, met op elkaar geklemde lippen, net een beetje arrogantie suggereert (ook al is er die in werkelijkheid misschien niet). Oefen je glimlach voor de spiegel. Recht je rug, zet een ontspannen, open gezicht op, adem rustig in en uit en probeer ook zelf te geloven dat je ontspannen bent en alles goedkomt.

  1. Een stevige handdruk

Geen slap handje, maar ook geen knijpende handdruk, dat spreekt voor zich. Een goede handdruk is stevig, maar meer nog dan dat. Net zoals bij een blik en een glimlach is het belangrijk dat je er de juiste intentie in legt. Je wilt immers naar juiste waarde geschat worden, niet meer en ook niet minder. Leg wat je wilt uitstralen in je hand, in je vingers, in je pols. Een handdruk is een symbolische daad, geen automatisme. Ook de manier waarop je een hand schudt, brengt een boodschap over.

  1. Voel je groot

Verschillen in fysieke grootte worden vaak uitgespeeld in ontmoetingen, conflicten of onderhandelingen. De mens is een sociaal wezen en laat zich vaak door angst verlammen, net zoals een kleiner dier dat schrik heeft opgegeten te worden door een groter dier. Zeker wanneer het om professionele ontmoetingen gaat, speelt dat primitieve brein nog op. Dat zou een reden kunnen zijn waarom vrouwen in machtskringen vaker hoge hakken dragen. Maar nog belangrijker dan groot zijn, is je groot te voelen. Stel je jezelf voor als een boom, met wortels diep in de grond en takken die rijkelijk de hoogte ingaan. Zet je voeten stevig op de grond, op heupbreedte. Recht je schouders, zuig je longen vol lucht en richt je kin een ietsje op. Nog truukjes zijn: ga zitten, zodat het verschil in lengte wegvalt, richt eerder je ogen op dan je hele gelaat en zet je in een hoek tegenover de andere in plaats van er recht tegenover.

  1. Een diepe stem

Een stem die imponeert zonder te beangstigen of vertrouwen geeft zonder dat de ander indommelt, zal eerder een lage, diepe stem zijn, met een volle klank. Die stem komt vanuit je buik. Wanneer je van nature een hoge stem hebt, kan je die gebruiken op voorwaarde dat je je hoofd rechthoudt of je kin een klein beetje opgericht. Buig je hoofd niet voorover of naar opzij, want dan sterft je stem weg. Een tip om je stem dieper te laten klinken: slik vlak voor je gaat praten, alsof je een stukje eten naar binnenwerkt, en begin onmiddellijk daarna te praten. Je stem zakt automatisch.

  1. Begeleidende gebaren

Gesticuleren lijkt soms van weinig zelfbeheersing te getuigen, maar stijf als een hark met iemand communiceren, brengt ook de boodschap niet over. Idealiter drukken je gebaren een levendige, natuurlijke en beheerste persoonlijkheid uit. Hoe weet je nu hoe ver je kan gaan? Hef je ellebogen op tot je bovenarmen evenwijdig zijn met de vloer. Draai je taille rond en kijk: de cirkel die je maakt met je ellebogen, tot daar mogen je gebaren komen. Verder is hinderlijk, dan kom je in de persoonlijke sfeer van de ander. Je gebaren zijn best open, maar vermijd ‘fladderende’ handen. De juiste gebarentaal drukt uit dat je zelf ruimte durft in te nemen zonder die van een ander te verstoren en dat je vertrouwen hebt in datgene wat je zegt.

  1. Het juiste tempo

Je bent geen mitrailleur, maar ook geen hypnotiseur. Wanneer je begint te ratelen, lijk je zelfvertrouwen te missen en gaat je boodschap de mist in. Maar wanneer je tempo te traag is, wordt je verhaal monotoon, vervelend of zelfs prekerig. Ideaal is een afwisselend tempo: de ene keer praat je wat sneller, dan vertraag je weer. Net alsof je een verhaal zou voorlezen: je geeft je toehoorder de kans en de tijd om zich in te leven in het verhaal. Daarom mag je best kleine pauzes inbouwen (om na te denken over wat al gezegd is, om het te laten doordringen), en op sommige punten meer nadruk leggen. Let vooral op non-verbale signalen bij de gesprekspartner om te weten te komen of je je verhaal moet versnellen of vertragen, samenvatten of net meer details moet geven.