Kan je jezelf gezond eten?

Kan je jezelf gezond eten?

We hebben de mond vol van ‘gezond eten’ en toch wordt er in het dokterskabinet of in het ziekenhuis zelden over voeding gepraat. Is er dan wel of niet een duidelijke link tussen voeding en gezondheid? En zo ja, kan je jezelf dan gezond eten? Meer nog: kan je ziektes of kwalen genezen met voeding? Zoektocht langs enkele deskundigen.

Tekst Hade Wouters – Foto Shutterstock

‘We zijn vergeten dat voeding niet alleen tot doel heeft ons te doen hunkeren naar meer, maar vooral om ons fit, energiek en gezond te laten voelen’ Odette Schoonenberg, auteur van A spoonful of love

 

‘Variatie blijft een belangrijk punt om overgevoeligheden te onderdrukken. Dus niet elke dag zwarte peper over je gerecht of niet elke dag groene thee’ Christine Tobback, diëtiste

Als je naar het menu in ziekenhuizen en rusthuizen kijkt, zou je denken dat er helemaal geen verband is tussen voeding en gezondheid. De gemiddelde huisarts vraagt niet naar het eetpatroon van de patiënt die langskomt met klachten als eczeem of vermoeidheid. En toch komen de gezondheidshypes in vlagen voorbij. Een stralende, blozende Gwyneth Paltrow kijkt ons aan van op haar kookboek met vetvrije, suikervrije en glutenvrije recepten. Geluk en gezondheid gegarandeerd. Op internet zijn lijstjes te vinden met zogenaamde superfoods, waarin gojibessen naast kokosolie en stuifmeelkorrels prijken. De ene dag is soja beter dan koemelk, de andere dag lees je in de krant dat je er kanker van krijgt. Kan je jezelf gezond eten? Kan je ziektes genezen met voeding? En wat is nu eigenlijk gezond?

Odette Schoonenberg werd in 2015 geconfronteerd met maar liefst drie verschillende kankersoorten. Gedurende negen maanden werd ze non-stop behandeld met chemokuren, bestralingen en operaties. Schoonenberg geloofde er niet in dat ze zichzelf kon genezen met gezonde voeding, maar deed er alles aan om zichzelf van gezonde energie te blijven voorzien door goed te eten. Met succes. Ondanks haar ingrijpende behandelingen bleven haar essentiële bouwstoffen, vitaminen en mineralen op een perfect peil. In haar kookboek A spoonful of love beschrijft ze hoe ze dat heeft aangepakt. Het is een boek voor iedereen die met kanker te maken heeft (gehad). Wat opvalt is dat het geen boek is met een opgestoken vingertje. Het is vooral een erg mooi kookboek vol gezonde gerechten, waar vaak wat extra informatie of tips aan toegevoegd zijn. Zo is een potje overnight oats gemakkelijk mee te nemen naar het ziekenhuis als je een vroege behandeling hebt, helpt de chocomousse met avocado om wat extra aan te komen en worden er aanpassingen in de gerechten gesuggereerd voor als je een pijnlijke mond hebt.

‘Ik ben altijd al een enorme foodie geweest’, vertelt Schoonenberg. ‘We kunnen meer uit voeding halen dan we momenteel doen. We leven in een maatschappij waarin het zo gemakkelijk is geworden om een vitaminepil te nemen, terwijl dat ook niet altijd goed is. We eten om het eten, maar denken niet meer na over de voedingswaarde. In mijn optiek moeten we terug naar de basis: eten is brandstof! Laten we er dan ook voor zorgen dat we onszelf van de juiste brandstof voorzien. Gezond kan ook lekker zijn, heel lekker zelfs. We zijn vergeten dat voeding niet alleen tot doel heeft ons te doen hunkeren naar meer, maar vooral om ons fit, energiek en gezond te laten voelen.’