Vrouw met kanker

Kanker krijgt mij niet klein!

Kanker laat onuitwisbare sporen na… Eigenlijk is er een voor, een tijdens en een na voor elke persoon die door de ziekte wordt getroffen. Hoe kan je, geconfronteerd met deze innerlijke schok, je toch goed  in je vel blijven voelen? Dermatoloog Binet vertelt ons over het belang van zelfzorg om je dagelijkse leven aangenamer te maken.

Genees je lichaam en ziel

Ondanks de medische vooruitgang zijn chemotherapie, radiotherapie en andere oncologische behandelingen niet zonder bijwerkingen; er zijn sterke fysieke en morele gevolgen. “We zijn niet meer dezelfde persoon na kanker. We moeten leren leven met ons nieuwe ik. Het is alsof ons lichaam niet langer helemaal van ons is “, vertelt Greta, een jonge grootmoeder in remissie van borstkanker.

De geruststellende woorden van de oncoloog en de vriendelijkheid van de mensen om ons heen zijn niet altijd voldoende om ons te troosten. Sommige dagen zijn moeilijker dan andere. En het zien van ons spiegelbeeld kan ons slecht doen voelen. Het moet gezegd dat het moeilijk kan zijn om je mooi en vrouwelijk te voelen wanneer onze moraal onder het vriespunt zakt. Soms voelen we ons slecht tot in de puntjes van onze vingertoppen, onze blik is neerslachtig omdat we ons zo down voelen… De littekens gaan zoveel dieper dan ze lijken.

Gestimuleerd door onze wil om te leven, zijn we tegelijkertijd sterk en kwetsbaar. En zelfs als onze huidskleur een grijze weerschijn heeft, mag niets of niemand onze eigenliefde, die essentieel is om de strijd te winnen, aantasten! Om deze beproeving iets makkelijker te kunnen doorstaan, is La Roche-Posay nooit gestopt met het bedenken van huidverzorgingsproducten met een hoge tolerantie, speciaal bedacht voor patiënten die vechten tegen kanker.

Welke zorg past er bij welke behandeling?

“Bij een behandeling met chemotherapie wordt de huid droger”, legt Dermatoloog Hélène Binet uit. “Voor een beter comfort is het nodig om de huid meer te hydrateren met zachte en hypoallergene producten en om wrijving met strakke kledij en schoenen te vermijden. Het is absoluut noodzakelijk dat je je huid zoveel mogelijk tegen de zon beschermt met een sunblock, omdat de meeste werkzame stoffen in chemotherapie fototoxisch zijn en gevoeligheid of hyperpigmentatie kunnen veroorzaken.

In tegenstelling tot het haarverlies dat kenmerkend is voor chemotherapie (soms kunnen de nagels ook op een pijnlijke manier loskomen), tast immunotherapie voornamelijk de talgklieren aan. Dat kan leiden tot folliculitis, huiduitslag en andere reacties die droogheid en kloven kunnen veroorzaken, op een klein deel van het lichaam of op een meer algemene wijze (waarvoor dan lokale en / of algemene corticosteroïden nodig zijn).

Tenslotte verbrandt radiotherapie de huid niet langer, zoals vroeger het geval was, maar het blijft de huid wel fragieler maken. Daarom moet de huid gehydrateerd en gevoed worden en goed beschermd worden tegen de zon”, legt Dokter Binet uit. “Als algemene regel geldt dat wanneer de hydrolipidenfilm van de huid beschadigd wordt door een behandeling, haar barrièrefunctie minder goed werkt. Daardoor kunnen allergenen gemakkelijker binnendringen. We opteren daarom voor producten zonder zeep, parfum en bewaarmiddelen.”

Zorg voor jezelf

Wanneer we geconfronteerd worden met ziekte is het zowel op esthetisch als emotioneel vlak erg belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.. Het aanbrengen van een herstellende crème, na bijvoorbeeld een operatie, heeft tal van voordelen. “Allereerst zal het herstel van de opperhuid versnellen en het uitzicht van het litteken verbeteren. Het inmasseren van de crème  heeft ook een gunstig effect omdat het helpt om de fibrotische weefsels te versoepelen.” Het helpt niet alleen bij het verzorgen van de gekwetste plekken, maar ook om opnieuw verbinding te vinden met het deel van het lichaam dat geleden heeft en waar de meeste patiënten moeite mee hebben om naar te kijken. Dit zal hen helpen om zich te verzoenen met dat deel van henzelf.

Tegenwoordig biedt dermocosmetica betrouwbare en veilige oplossingen voor alle problematieken. Er vond een grote evolutie plaats op vlak van de samenstelling van producten tegen huidvlekken, die vooral bedoeld zijn voor patiënten die chemotherapie ondergaan. Ook sunblocks kregen een nieuw jasje met formules die plezier en efficiëntie combineren, voor een optimale bescherming. Door de aangename texturen en neutrale parfums kunnen zowel vrouwen als mannen genieten van een welzijnsmoment met psycho-fysiologische eigenschappen die van onschatbare waarde zijn.

Lipikar Baume AP+M (product tegen kanker)

Specifieke make-uptips

Make-up heeft de kracht om een glimlach op een gezicht te toveren en / of om een beetje kleur terug te brengen in ons dagelijkse leven. Hieronder geven we je enkele tips om te stralen en je levenslust terug te krijgen:

  1. Vernevel thermaal water om je teint op te frissen, je huid te kalmeren en roodheid te verminderen. Dep het teveel aan water zachtjes af met een tissue.
  2. Breng een vochtinbrengende crème of zonnebrandcrème aan om de huid soepel te houden en te beschermen.
  3. Dep indien nodig met je vingertoppen een groene corrector op roodheid.
  4. Breng je foundation aan in spiraalvormige bewegingen (zoals een slakkenhuisje) voor een stralender effect.
  5. Breng eventueel, afhankelijk van je huidtype, een niet-uitdrogend mat poeder aan met een poederdons of een borstel.
  6. Kies een vochtinbrengende lippenbalsem om je lippen te voeden.
  7. Als je een vermoeide blik hebt, licht dan de binnenhoek van het oog op met een vleugje glanzende oogschaduw in beige, champagne of rosé (probeer witte oogschaduw te vermijden).
  8. Herteken je wenkbrauwen met een potlood in de kleur die het dichtst aanleunt bij je haar of haarprothese. Voorkom dat je te scherpe lijntjes tekent die de blik harder doet lijken. Dat doe je door in kleine stapjes te werken en de richting van de haargroei na te bootsen.

Wil je meer weten over deze producten en hun gebruik? Surf naar:
https://www.laroche-posay.be/nl/artikel/betere-huid-tijdens-kanker
Alle producten zijn verkrijgbaar in de apotheek.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met La Roche-Posay.
www.laroche-posay.be