psychopharma

Leef volgens je biologische klok

Geraak je niet gemakkelijk uit bed ’s morgens? Kan je je niet goed concentreren vlak na de middag? Heb je vaak zin om te snoepen tussendoor? Misschien moet je je beter afstemmen op je biologische klok. Neuropsychiater Marc Schwob legt uit wat je het beste doet wanneer.

OPSTAAN: ben je een vroege vogel of een nachtuil?

Ben je een ochtendmens of kom je pas’s avonds tot leven? Om dat te weten te komen, kan je je temperatuur meten. Bij ochtendmensen ligt die tussen de 36,8 en 37,5°C, bij langslapers zal het kwik minder hoog stijgen. Ben je een vroege vogel, dan zit er genoeg glucose en zuurstof in je bloed om je batterijen opnieuw op te laden. Je kan je dag starten door gewoon wat fris water in je gezicht te plenzen en daarna een warme douche te nemen die je lichaamstemperatuur helemaal op gang brengt. Ben je een nachtuil, dan zal je wat meer tijd nodig hebben. Sta minstens een kwartier vroeger op maar wees niet actief voor 7 uur en doe het rustig aan. Word langzaam wakker door een paar stretchoefeningen te doen, je dagcrème aan te brengen, een glas water  traag op te drinken en uitgebreid te ontbijten. Zo kom je bij je positieven en vind je beetje bij beetje je ritme terug. Je gebrek aan slaap haal je dan in het weekend in.

ONTBIJT: een maaltijd die je niet mag missen

Wil je een gezonde eetlust, wil je gemakkelijker de snacks tussendoor laten liggen of 2 tot 3 kg verliezen? Eet dan op het juiste moment, namelijk zodra je wakker wordt. Veel mensen slaan het ontbijt over, maar het is een maaltijd die je niet zomaar kan vervangen.

LUNCH: hou het licht en gezond

Zo’n vier tot vijf uur na het ontbijt moet je toch aan je lunch beginnen, vindt neuropsychiater Marc Schwob. ‘Hoe langer je wacht, hoe meer honger je krijgt. Tegen 12.30 tot 13 uur is je lichaam al door zijn voorraad calorieën heen en bestaat het risico dat je bloedsuikerspiegel te laag staat.’ Was je ontbijt voedzaam genoeg, dan kan je ’s middags een eenvoudige en lichte lunch eten in plaats van een veel te vette en rijke maaltijd. ‘Als je volgens je biologische klok wil leven en rekening wil houden met de aanmaak van insuline en spijsverteringssappen, dan bestaat je lunch uit mager vlees of vis, rauwe of een beetje gekookte groenten, en een stuk fruit’, zegt Marc Schwob nog. ‘Vergeet ook niet te drinken: je lichaam heeft constant water nodig. Ideaal gezien drink je door de dag heen minstens 1,5 liter water of kruidenthee. En wacht vooral niet tot je dorst hebt.’

WERKEN: piekuur tussen 16 en 17 uur

Natuurlijk hoef je niet te wachten tot het 15 uur is om je werkdag te beginnen. Maar het is wel een feit dat je hersenen niet ‘s morgens, maar ‘s middags, rond 16 en 17 uur, het creatiefst en performantst zijn. Je lichaamstemperatuur is dan het hoogst in je brein. Ook je stresshormonen spelen een rol bij die hyperactiviteit van de grijze cellen en zorgen voor een staat van concentratie die maakt dat je beter bent opgewassen tegen welke taak dan ook.

AVONDMAAL: voorbereiding op de nacht

Vanaf 19 uur begint er een nieuwe fase van de dag. Als je dan geen tijd maakt om wat rond te slenteren, te lezen of te dromen, loop je de kans wat geïrriteerd te geraken. Het ideale moment om te avondmalen is tussen 19 en 20 uur. Let wel: eet liever geen zwaar avondmaal waarbij je lichaam veel gal en spijsverteringssappen moet afscheiden om het vet af te breken. Kies liever voor een licht diner met gemakkelijk opneembare eiwitten (wit vlees, gevogelte of vis) of langzame suikers (pasta of rijst), die het lichaam van voldoende koolhydraten voorzien om z’n hoofdactiviteit ’s nachts te kunnen uitvoeren: slapen.

SLAPEN: het liefst voor 12 uur

Wanneer de lichaamstemperatuur begint te dalen, gaat het lichaam in rustmodus. ‘Je zal dieper rusten en sneller in slaap vallen als het moment waarop je gaat slapen overeenkomt met het tijdstip waarop je lichaamstemperatuur daalt’, legt dr. Schwob uit. Je ogen die dichtvallen, de neiging krijgen om te beginnen geeuwen, minder alert zijn … dat zijn allemaal niet te negeren signalen die op natuurlijke manier aangeven dat het tijd is om naar bed te gaan. Het liefst voor middernacht, voor een echt heilzame slaap.

Moe van schaapjes te tellen ?

Hierbij dé oplossing: Bio-Melatonine Complex.
• de juiste hoeveelheid op het juiste ogenblik.
• geen gewenning, geen verslaving.
• natuurlijke werking.

In te nemen kort voor het slapengaan en langzaam onder de tong laten smelten.

Adviesprijs € 9,95 voor 60 tabletten.

Dit artikel kon gerealiseerd worden in samenwerking met Pharma Nord.
www.pharmanord.be