Massage : Je buik is je tweede brein

Je buik vormt een soort tweede stel hersenen. Net als in je hoofd worden er emoties opgeslagen en verwerkt. Je kan er dus maar beter goed zorg voor dragen. Via chi nei tsang bijvoorbeeld, een subtiele buikmassage, gebaseerd op de Chinese taoïstische traditie.

Tekst Carine Anselme

Stress, gebrek aan slaap en sombere gedachten. Ze hebben een rechtstreekse impact op je buik. Klopt het dan, zoals de Chinezen stellen, dat je buik het centrum is van de wereld? Volgens de oosterse visie is die zone in elk geval het centrum van je zijn. De tan tien of hara zoals zij de buik noemen is niet alleen de bron van levensenergie maar ook het archief van je emoties en het middelpunt van je zwaartekracht.

Onbewust beseffen we wellicht dat onze ingewanden tot meer dienen dan gewoon voedsel verteren. Dagelijks absorberen en mêleren je darmen ook al je emoties, ook al zijn die soms behoorlijk moeilijk te verteren. En dus incasseert je buik, begint die te rommelen, heb je het gevoel dat je darmen in de knoop liggen, krijg je fysieke last en vermindert de kwaliteit van je leven. Meer en meer beseffen we dat onze hersenen niet als enige aan het roer staan van ons lichaam.

Zo is je gemoedstoestand rechtstreeks gelinkt aan je ingewanden: wie verliefd is heeft vlinders in zijn buik en als je voor een moeilijke opdracht staat kan het ‘in je buik slaan’.

Psychologies

Geluksorgaan

Een vergezochte theorie? Toch niet, zo toont recent wetenschappelijk onderzoek aan. Door onze buik als een tweede stel hersenen te zien onderschrijven wetenschappers de basis van de traditionele Chinese geneeskunde. Duizenden jaren al gaat die uit van een complexe verhouding tussen ingewanden en hersenen, tussen buik en emotie. In onze buik zijn niet minder dan 200 miljoen neuronen actief!

Dat ‘intelligente orgaan’, zoals Michael D. Gershon van de Columbia Universiteit de buik omschrijft, waakt over de spijsvertering en wisselt informatie uit met onze hersenen. Het zenuwstelsel van de hersenen en dat van de buik lijken op elkaar en hebben dezelfde complexe structuur. Ze zijn verbonden door de nervus vagus en blijven voortdurend ‘in gesprek’ met elkaar.

Onderzoekers beginnen nu pas die geheime taal te ontcijferen. Tot hun verbazing ontdekten ze dat onze buik 95 % van alle serotonine produceert, een neurotransmitter die belangrijk is voor het regelen van emoties. ‘We wisten al dat wanneer we het moeilijk hebben, ook de spijsvertering daaronder lijdt. Maar we stelden vast dat het omgekeerde ook geldt. Je buik is in staat om je gevoelens te beïnvloeden’, zegt Michel Neunlist, directeur van het onderzoekscentrum INSERM in Nantes.

Psychologies

Van hart naar buik

We beleven de boodschappen die onze buik naar onze hersenen stuurt niet bewust, maar ze sturen onder meer de manier waarop onze hersenen de wereld zien. Ze bepalen of we al dan niet positief denken, of we angst en stress kunnen weerstaan. ‘Het is op die manier dat onze buik bijdraagt tot ons onbewuste’, beklemtoont Gershon. Met andere woorden: als het met je buik goed gaat, gaat alles goed …

‘Er is niks belangrijkers dan gezonde ingewanden’, vindt in elk geval schrijver Driss Chraïbi. De buik tot rust laten komen, gevoelens in evenwicht brengen, knopen ontwarren, negatieve energie loslaten, dat is wat massagetherapeute Nadia di Pasquale op een heel subtiele manier doet met chi nei tsang. Na een opleiding aan een Amerikaanse school (van Gilles Marain, die zelf is opgeleid door meester-taoïst Mantak Chia) volgde di Pasquale een opleiding in Thailand.

Buikmassage komt voort uit een van de oudste Chinese taoïstische tradities. Monniken pasten het toe om te ontgiften en om hun energie subtiel op peil te houden. Het is gebaseerd op de vijf belangrijkste systemen van het lichaam: de bloedbanen, het lymfestelsel, de zenuwen, de spieren en de energiebanen. ‘Die systemen zijn verbonden in de buik van het lichaam. Stress, spanningen en gevoelens verhinderen er de vrije circulatie van de levensenergie (chi) in het hele lichaam.

Door het lichaam op een bepaalde manier aan te raken slaagt de chi nei tsang-methode erin op een zachte manier emoties en pijn los te maken. ‘De knoop in je maag of buik ontwarren is grondig veranderen, op het ritme van de persoon zelf’, verklaart di Pasquale, die haar praktijk verrijkt heeft met andere benaderingen zoals qigong en meditatie.

Reis naar jezelf

Heel bevrijdend. Zo ervaarde ik in elk geval de chi nei tsang-massage door Nadia di Pasquale. Door haar jarenlange ervaring heeft Nadia het aanraken en subtiel luisteren nog verfijnd in haar praktijk. Op het moment dat ze je buik – toch een van de intiemere delen van je lichaam – voorzichtig aanraakt komen er gevoelens los. Instinctief ga je dieper ademhalen. Ik ontspan. Beelden passeren als wolken voor mijn ogen. De massage bestaat uit lichte aanrakingen, zacht en oppervlakkig, maar tegelijk ook precies en grondig.

Nadia legt de klemtoon op bepaalde zones. ‘Elke sessie is uniek en hangt van de toestand van de cliënt, de noden en de remmingen van elke persoon. Deze keer heb je veel emoties in je lever. Elke emotie die niet verteerd is werkt als gif voor je organen en zorgt voor samentrekkingen.’ Terwijl de vele spanningen verdwijnen tikt de tijd ongemerkt voorbij. Het is een ongelooflijke ervaring om te voelen dat je buik een eigen leven leidt!

Ter hoogte van de plexus gaat er precies een deur open, er komt iets los waardoor ik een diepe zucht laat. Op het einde voel ik me helemaal rustig, met de verrassende indruk volledig gefocust te zijn en verbonden met alle delen van mijn lichaam, van mijn zijn. ‘De buik is het belangrijkste centrum van chi. Chi nei tsang concentreert zich op de buik en het totale lichaam en is goed voor de hele persoon.’

De massage wordt aanbevolen bij stress, angst, gebrek aan energie, chronische vermoeidheid, rugpijn, prikkelbare darm, constipatie en andere vervelende kwalen. Je kan de techniek om terug bij jezelf te komen goed combineren met andere benaderingen zoals gesprekstherapie, waardoor het effect nog groter wordt. ‘Het is een kans om het grote Leven in je kleine leven te laten overvloeien en daardoor tot jezelf en je zijn te komen’, citeert di Pasquale Karlfried G. Dürkheim. Mijn twee hersenstellen, die boven en in het centrum van mijn lichaam, bevestigen dat in koor.

www.shenkimassage.com

Bij jou in de buurt

Berchem
Therapeute Ann Smets van BalANNs biedt in haar praktijk verschillende massage- en meditatietechnieken aan. Ik test er de chi nei tsang-massage, een behandeling die belooft te werken bij een opgezwollen buik, stress, rugpijn, pijnlijke menstruatie en slapeloosheid. Na een intakegesprek geef ik mijn buik over aan de ervaren handen van Ann.

In de helft van de behandeling krijg ik plots een pijnstoot. Adem naar de pijn toe, zegt Ann, terwijl ze de blokkade die in verbinding staat met mijn dunne darm wegmasseert en daarbij even diep geeuwt. Geeuwen en zelfs boeren is een deel van de Chinese buikmassage, zo had Ann me op voorhand gewaarschuwd. En dat zal ik geweten hebben! De behandeling van 60 minuten vliegt voorbij. Na afloop bij een kopje groene thee voel ik me rustig en leeg alsof de stress letterlijk uit mijn lichaam gevloeid is.

BvdA

www.balANNs.be of 0486 027 321

Kortrijk
Dominique Respens, oprichtster van de erkende Kortrijkse Shiatsu Academie, combineert in haar praktijk verschillende oosterse behandelingsmethodes zoals chi nei tsang met de Japanse massagevorm shiatsu. Twintig jaar ervaring vertaalt zich in de vanzelfsprekendheid en beslistheid waarmee Dominiques handen aan de slag gaan in het eenvoudige en zonnige praktijkkamertje.

Voor een lome massage waarbij je stilletjes wegdroomt ben je hier niet aan het goede adres. Dominique werkt dan wel met zachte bewegingen, ze resulteren in een stevige energieboost en het gevoel ten volle in je lichaam te zitten.

BS

www.shiatsu-academie.be
of

dominique.respens@gmail.com