‘Niets is tegelijk zo gezond en makkelijk als werken met je ademhaling’

Het is makkelijk, iedereen heeft het, je hoeft er niks voor te betalen en je kan het op elk moment gebruiken om je beter te voelen. Je adem. En toch gebruiken we dat krachttool veel te weinig, zegt actrice en coach Veerle Dobbelaere, die hier een boek over schreef: Ademruimte.  Tekst: Anne Wislez – Foto: Stefanie Faveere

‘Mensen houden van een quick fix, iets wat meteen werkt en niets kost. Wel, dit is het: er is niets dat tegelijk zo gezond en zo makkelijk is, als werken met je ademhaling’

Waarom een boek over de adem?

Veerle Dobbelaere: “Adem is iets laagdrempeligs, iets eenvoudigs, iets waarin je geen extra tijd of geld hoeft te steken, want iedereen ademt, automatisch. En toch kan een beetje meer bewustzijn rond adem mensen helpen om meer levenskwaliteit te ontwikkelen, en daar zijn we uiteindelijk allemaal naar op zoek. Voor de een betekent dat wat meer vrije tijd, voor de andere meer vriendschap, of een succesvolle kledinglijn neerzetten, of genieten van een mooi huis en een mooie auto. Dat vult iedereen voor zichzelf in. Maar het gaat over kwaliteit, en dat betekent dat je ruimte hebt om te kiezen: wat doe ik wel, wat niet.”

En adem kan daarbij helpen?

VD: “Absoluut. Adem is alomaanwezig. Het is niet voor niets dat onze taal zo rijk is aan woorden, uitspraken, gezegdes over adem. Ademruimte, opluchting, adembenemend mooi, … of zelfs in klanknabootsingen zoals fjiew, hehe, enz. Wij weten op een onbewust niveau dat adem een heel belangrijke tool is, een instrument waar we mee kunnen werken, alleen zijn we dat vergeten. We zijn er ons alleszins niet heel bewust van.”

Heb je als actrice veel rond adem gewerkt?

VD: “Ik heb vier jaar een opleiding gevolgd aan Studio Herman Teirlinck en daar werd heel hard rond ademhaling gewerkt. Technisch: als je niet goed ademt, kun je niet projecteren, kun je geen volume genereren, enz. Maar ook vormelijk: hoe geef ik bepaalde gedragingen van een personage, zoals angst of boosheid, vorm? Ook daarin is onze ademhaling cruciaal. Ik ben dus als actrice getraind om met de adem te werken als instrument.

Maar ook als coach zie ik goed wat ademhaling doet met mensen. Ik zie aan hun adem hoe ze binnenkomen, hoeveel stress ze hebben… Ik kan in verbinding gaan met hen door mijn adem bewust te gebruiken; als ik mijn eigen ademhaling vertraag, heeft dat ook effect op hen. Ze nemen dat onbewust over.”

Iedereen ademt, automatisch. En toch kan een beetje meer bewustzijn rond adem mensen helpen om meer levenskwaliteit te ontwikkelen.