‘Niets is tegelijk zo gezond en makkelijk als werken met je ademhaling’

Door je adem bewust te vertragen, weet je lichaam: oké, ik mag ontspannen, het is veilig. Zo simpel is het.

Je adem kan je ook aangeven hoe het met je gaat?

VD: “In die zin is het ook een barometer. Als je voelt dat je stress krijgt, voel dan hoe je ademhaling is. Zit die erg hoog, klopt je hart snel, dan weet je: ik jaag me op. Dat is de eerste stap: je bewust worden van hoe je erbij zit. Als je je bewust bent van je adem, kan je die vervolgens bewust gaan sturen, en kun je je systeem sussen en vertellen dat alles oké is, dat niemand je fysiek gaat aanvallen, dat de huidige situatie veilig is. Door je ademhaling te vertragen, weet je lichaam: oké, ik heb me vergist, ik hoef niet te gaan lopen, alles is veilig. Zo simpel is het. Op die manier kan onze adem geest en lichaam verbinden.”

Je boek geeft een overzicht van waar adem allemaal aan kan bijdragen: ontspannen, minder stress, minder angst, beter slapen, beter focussen, meer zelfbewustzijn, je perspectief verruimen… en het kan je ook helpen beter om te gaan met pijn. Leg eens uit?

VD: “Pijn willen we niet voelen, we duwen hem weg. Maar pijn is functioneel: het vertelt je dat er iets mis is en je iets te herstellen hebt. Je hebt tandpijn, je moet naar de tandarts. Maar tot je naar de tandarts kan, kan je maar beter mindful met de pijn omgaan. Dat kun je door naar de pijn te ademen. Hoe je dat concreet doet? Geef terwijl je inademt aandacht aan die plaats waar het pijn doet, focus erop, en adem in alsof je alle zuurstof in die pijnplek ademt. Bij het uitademen laat je de pijn dan via de lucht weer wegstromen. Zo wordt de pijn draaglijker. En zo kan je de pijn ook zijn werk laten doen. Bij mijn bevalling ademde ik bewust naar de pijn en bij elke uitademhaling voelde ik letterlijk hoe mijn lichaam verder openging en ontspande. Daar dient de pijn ook voor, voor die ontsluiting. Alleen moet je leren meewerken in plaats van tegenwerken.”

De meeste mensen denken nooit na over hun adem. Jammer?

VD: “Toch wel. Wat ik vertel is zo eenvoudig, zo makkelijk toepasbaar en zo nodig. Onze adem is een superkracht, of zou het alleszins kunnen zijn, die ons op gelijk welk moment, in gelijk welke situatie, verlichting kan brengen. Onmiddellijk. Mensen houden van een quick fix, iets wat meteen werkt, niet moeilijk is en niets kost. Wel, dit is het! Er is niets dat tegelijk zo gezond en zo makkelijk is, als ademhaling. Mensen die al een ademhalingsworkshop volgden, zeggen me dat ze de techniek dagelijks gebruiken, in de file, als ze het woord moeten nemen, enz. Adem is een heel belangrijke tool. Niet voor niets zijn breath workers in Amerika nu de nieuwe goden.”

Meer lezen? Ademruimte, hoe anders ademen je leven kan verbeteren, Veerle Dobbelaere (Van Halewyck, 2019)