psycho_film

Nos Batailles, een menselijke film

Het is een verhaal dat eender wie kan overkomen : van de ene op de andere dag trekt je partner de deur achter zich dicht en blijf je alleen achter met de kinderen. Je moet anders leren leven zodat iedereen terug zijn draai vindt, zodat niemand zich verlaten voelt… En dat terwijl je je professionele leven niet mag verwaarlozen. Dat is precies wat Nos batailles ons vertelt.

‘Toen ik mijn eerste langspeelfilm Keeper voorbereidde, scheidde ik van de moeder van mijn kinderen. Ik heb geleerd om, net zoals Olivier (Romain Duris), alleen met hen te leven, om naar hen te kijken, naar hen te luisteren en hen te begrijpen. Het was een bepalende periode voor mij, zowel als mens als als filmmaker’, legt Guillaume Senez uit, maker van de film. Op die manier kwam hij op het idee van dit scenario waar het – voor de verandering – de man is die gedumpt wordt. Het is de vrouw die beslist om te vertrekken en haar kinderen achter te laten. De regisseur wil zo de vrijheid van de vrouw om weg te gaan tonen, omdat ze zich niet meer op haar plaats voelt in haar huis en haar leven.

Nos batailles werd geselecteerd voor de Semaine de la Critique van Cannes 2018. De acteurs zijn schitterend en voeren hun dialogen op een uitzonderlijk mooie manier, als je weet dat die hen niet op voorhand werden overhandigd. Ze werden al improviserend opgesteld en achteraf samen met de regisseur herwerkt. Een unieke techniek waardoor er een stukje werkelijkheid doorbreekt in de cinema: het feit dat de personages soms naar hun woorden moeten zoeken, dat de dialogen elkaar overlappen… Een ander bijzonder aspect van de film is dat hij geen muziek heeft, uitgezonderd op het moment waarop twee mensen samen dansen. Dat verhoogt het werkelijkheidsgehalte nog meer en dompelt je helemaal onder in het verhaal.

Een ontroerend realistisch verhaal dat je kan ontdekken vanaf 3 oktober.

Wil je tickets winnen? Afspraak hier.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Cinéart.
www.cineart.be

Elders op het web