Sporten tijdens de zwangerschap: goed voor mama en baby

Kan ik sporten zonder dat mijn baby gevaar loopt? Moet ik het rustiger aan doen? Welke zijn de beste sporten en hoe vaak mag ik bewegen? Josick Van Dromme (yogaleraar en expert prenatale sport bij Aspria Brussels Arts-Loi) en Francesca Del Santo (osteopate) zetten je op de juiste weg.

Sport en zwanger zijn, een goede combinatie?

Iedereen weet dat je voor een goede gezondheid het best regelmatig aan sport doet. Maar als het over zwangere vrouwen gaat, zijn er tal van vooroordelen die daar tegenin gaan! Nochtans bestaat er consensus in de medische sector: er is geen enkel bewijs dat sporten gevaarlijk is tijdens de zwangerschap. Wel integendeel!

Het ideaal? 150 minuten matig fysieke inspanningen per week.

Waarom? Om bij de mama zwangerschapsdiabetes te voorkomen, de weerstand te verhogen, de slaap te verbeteren, het lichaam beweeglijk en functioneel te houden en het gewicht onder controle te houden! Maar dat is niet alles …

Een nieuwe studie toonde aan dat prenatale sport ook goed is voor de ongeboren baby. Volgens Amerikaanse onderzoekers hebben baby’s van sportende moeders een sterker hart en een tragere hartslag in rust dan bij inactieve moeders. Bewegen terwijl je in verwachting bent, zorgt er ook voor dat de baby vanaf de geboorte een betere motoriek heeft.

Welke sporten kan je beoefenen tijdens de zwangerschap?

Wandelen, zwemmen, stretchen, aquagym en yoga zijn ideaal om je te ontspannen, zowel fysiek als mentaal. ‘Dit soort activiteiten verbetert de doorstroming van het bloed, waardoor er meer zuurstof in je lichaam komt en de lymfedrainage een boost krijgt’, legt Francesca uit. Zwemmen en aquagym geven je (zware) benen bovendien een zachte massage waardoor je achteraf een lichter gevoel hebt. ‘Wandelen en zwemmen zijn activiteiten die het hart niet belasten’, legt Josick uit. ‘Om tot rust te komen en meer energie te krijgen, is er niets beter dan een wandeling in de natuur. Dat is ook goed om je spieren en ruggengraat soepel en beweeglijk te houden. Bovendien loop je bij deze sporten geen enkel risico om te vallen of ergens tegenaan te botsen.’

Heb je last van je rug sinds je fier hebt aangekondigd mama te worden? ‘Vanaf de derde maand zwangerschap is het extra belangrijk om stretchoefeningen uit te voeren omdat de baby dan sterk groeit en druk uitoefent op de tussenwervelschijven van je rug’, zegt Francesca Del Santo. ‘Yoga bereidt vrouwen voor op de bevalling en brengt de aandacht naar het pireneum. Tegelijk leer je houdingen, bewegingen en ademhalingstechnieken die de bevalling vergemakkelijken. Door yoga te beoefenen kun je ook beter je innerlijke energiebronnen aanspreken’, voegt Josick er nog aan toe. Yoga heeft ook nog eens een verzachtende invloed op de angst die een toekomstige mama kan voelen. Tot slot kunnen de speciale lessen voor zwangere vrouwen het contact tussen hen bevorderen. ‘In Brussel hebben we zelfs een WhatsApp-groep waarin vrouwen vragen kunnen stellen en advies kunnen ontvangen van hun leraar (van mij dus!), ervaringen uitwisselen en foto’s van hun baby tonen.’

Dit artikel kon gerealiseerd worden in samenwerking met Aspria.
www.aspria.com