Uitgetest: tantra en tao

Uit je hoofd, in je lichaam

De man die de deur opent, is op een aantrekkelijke manier ‘gewoon’. Hij is jong en mannelijk, op een verfijnde manier. Hij neemt me mee naar een coconnetje: een warme ruimte met een massagetafel. De kleuren zijn zacht, de geur is prettig, en de ruimte is gevuld met bijzondere muziek. Toch grijp ik naar mijn notaboekje en vuur ik een aantal vragen op Mathieu af. Ik verschuil me nog even achter mijn functie als journaliste, want het is wel erg confronterend dat ik dadelijk naakt op de massagetafel zal liggen. Mathieu neemt de tijd voor een gesprek. Het valt me op dat hij levendig en krachtig is, maar niet op een zenuwachtige manier.

Waarom mensen bij hem komen? ‘Om verschillende redenen’, zegt hij. ‘Sommige mensen zitten erg in de controle en willen graag leren zich om wat meer over te geven. Anderen hebben het nodig de verbinding te voelen tussen hun gevoel, lichaam en gedachten. Voor nog anderen is het meer therapeutisch. Een kankerpatiënte kwam hier omdat ze zich weer ‘lichaam’ wou voelen, na al die medische behandelingen. In onze westerse wereld staan denken en analyseren erg op de voorgrond. Dat kan doorslaan in piekeren. Hier kunnen mensen weer leren genieten. Een aanleiding kan zijn dat iemand lang geen intimiteit heeft gekend en weer aangeraakt wil worden. Sommigen hebben negatieve ervaringen in een relatie of hebben op de een of andere manier een verlies ervaren, en dragen dat verdriet met zich mee. Maar ook gewone nieuwsgierigheid naar opwinding en plezier is een prima reden voor een tantramassage natuurlijk. De energie die vrijkomt bij tantra heet kundalini en is onze natuurlijke seksuele kracht. Dat is een heel mooie, pure sterkte die we soms wat kwijtraken.’ Mathieu vertelt dat hij zich zelf lichamelijk altijd al vrij in zijn vel voelde, blokkades heeft hij daar niet gauw. Voor hem is het dus heel natuurlijk om tederheid, nabijheid, aanrakingen en aandacht te geven.

Wat er gaat gebeuren, wil ik graag weten. ‘Het heet massage, maar het is geen gewone massage zoals we die doorgaans kennen, met knedende bewegingen en zo’, legt hij uit. ‘Het gaat meer om strelingen en lange, glijdende bewegingen waarbij je totaal aangeraakt wordt.’ Ik hoor nog dat er allerlei gevoelens kunnen bovenkomen en dat dat oké is. En dat je het eerder moet ervaren dan dat het uitgelegd kan worden. Het is holistisch, want het is niet puur op het lichaam alleen gericht, het is ook een geestelijk gebeuren. Ook geen gedoe met zones vermijden of handdoekjes om lichaamsdelen te bedekken. Het is geen tovermiddel, vult hij nog aan. Voor veel mensen kan het heel helend zijn, maar alleen als je er klaar voor bent en je je veilig voelt. Wie een seksueel trauma draagt, bijvoorbeeld, moet goed bij zichzelf te rade gaan of tantra wel een goede keuze is. Je moet er een zekere stevigheid en maturiteit voor hebben. Jammer dat er nog zoveel onnodig taboe rond tantramassages heerst. ‘Wist je dat seksuologen regelmatig discreet verwijzen naar tantramassages? Ergens houdt het praten op en is het goed dat iemand aan den lijve ervaart wat net blokkeert en wat bevrijdt. Ik hoor hier dat men deze massage een ware bevrijding vindt omdat woorden en gedachten niet moeten meedoen.’