Is tijdelijk apart gaan wonen een goed idee?

Rika Ponnet is seksuologe. Ze begeleidde de afgelopen 20 jaar duizenden singles en mensen met relatieproblemen, geeft lezingen en opleidingen. Ze is auteur van de recente bestseller Blijf bij mij en een veelgevraagd relatie-expert in de media.

 www.duetrelatiebemiddeling.be

Heb je een vraag? Mail naar rika.ponnet@psychologies.be. De redactie behoudt zich het recht voor om je vraag in te korten.

psychologies

Is tijdelijk apart gaan wonen een goed idee?

Ik ben een 40-jarige vrouw en ben 15 jaar gehuwd. We zijn almaar meer naast elkaar gaan leven: het enige wat we nu nog delen is de praktische kant van het leven. We gaan elkaar uit de weg, wat voor een gespannen sfeer zorgt. Ik weet niet of scheiden de juiste oplossing is, en ergens wil ik dat ook niet. Ik denk er wel vaak aan om even apart te gaan wonen. Misschien zorgt dat ervoor dat we opnieuw naar elkaar verlangen?
Dominique, Hove

Een periode apart wonen wordt al eens als redmiddel bij relatieproblemen gezien. Het idee is gestoeld op de vaststelling dat als koppels een tijdje van elkaar gescheiden worden, de liefde nadien als heel intens wordt ervaren. Alles wat een gewoonte is en we niet meer bewust ervaren gaan we daarna dan extra waarderen. Ook seksueel kan het voor oplaaiend vuur zorgen. Vanuit gemis en verlangen beleven we de dingen nu eenmaal intenser. Dat groeiend verlangen om de ander te zien ervaren koppels met ernstige relatieproblemen niet. Zij krijgen almaar sterker de indruk dat de liefde over is en uit elkaar gaan dus de juiste keuze is. Dat heeft een grote logica. Als er iets ernstigs schort aan de verbondenheid in je relatie en je verbreekt het laatste wat je verbindt – het dagelijks samenleven – dan stopt de relatie inderdaad.

Wil je je relatie nieuw leven inblazen is het net van belang om aan die verbondenheid te werken. Probeer opnieuw op elkaar af te stemmen door samen dingen te doen maar vooral door deel proberen uit te maken van elkaars belevingen en gevoelens. Lukt dat niet alleen, dan kan je de stap naar een relatietherapeut overwegen. Is een proefscheiding dan nooit een goed idee? Toch wel. In sommige relaties is de intensiteit aan conflicten dermate groot dat een afkoelperiode zeker even soelaas kan bieden. Toch is het ook daar belangrijk dat er vrij snel opnieuw contactherstel is. Relaties kunnen maar groeien en verder bestaan als ze gevoed worden vanuit contact.