innerlijke rust in onzekere tijden

Innerlijke rust in onzekere tijden

In de huidige tijd lijkt onzekerheid de enige zekerheid die we hebben. Dat brengt vrijheid met zich mee, maar ook angst en stress. Gelukkig kunnen we ons verliezen in controle op het aantal stappen dat we per dag zetten via een app. Of … we kunnen leren loslaten. Go with the flow. Of zijn er nog andere mogelijkheden? Zeker wel, en nog verrassende ook.

Tekst Hade Wouters – Foto Shutterstock

Voor mijn grootmoeder was het normaal om levenslang getrouwd te blijven met dezelfde man die tot aan zijn pensioen in hetzelfde bedrijf werkte. Die baan bood voldoende garantie op financiële stabiliteit. Ze bouwden een eigen huis en bleven daarin wonen. Als ze de tram nam voor het maandelijkse bezoek aan haar ouders, scande ze geen mannen met baarden en verdachte rugzakken voor ze opstapte. Ze hoefde niet na te denken over het volledig benutten van haar talenten, of hoe ze haar carrière optimaal kon uitbouwen, want ze bleef thuis voor de kinderen die er als vanzelfsprekend waren. In sneltempo zijn alle elementen die voor de generatie van mijn grootmoeder zekerheden waren, afgebrokkeld.

Vandaag moeten we ons staande houden in een wereld die gekenmerkt wordt door onzekerheid, zowel op macro- als op microniveau. Op macroniveau gaat het bijvoorbeeld over de terrorismedreiging, de klimaatopwarming of over de wereld­politiek. Een koffie in de vertrekhal van Zaventem zal nooit meer hetzelfde smaken, en er zou zomaar een narcistische man president van de Verenigde Staten kunnen worden. Op microniveau gaat het over onzekerheid op persoonlijke domeinen, bijvoorbeeld op het vlak van gezondheid, werk, kinderwens en relaties. Coach Hilde Mariën merkt in haar praktijk dat vooral de onzekerheid op microniveau zwaar doorweegt. ‘Mensen hebben te maken met werkonzekerheid. Ze hebben angst om hun job te verliezen en om fouten te maken. Daarmee werken ze zich in een kramp, waardoor ze het niet beter doen en ook geen zekerheid creëren. Ik merk dat de propaganda van banken en verzekeringsinstellingen enorm inzet op het mogelijke onheil en de toekomstonzekerheid op het vlak van financiële middelen, waardoor de angst daarvoor versterkt wordt. Ook relationeel kampen mensen met onzekerheid. Mensen met een relatie twijfelen over de duurzaamheid en kwaliteit ervan, en mensen zonder relatie zijn bang dat ze niet in staat zullen zijn een partner te vinden of te voldoen aan het ideaal dat ook weer in de media en in de reclame wordt voorgespiegeld.’