Gedaan met fake, ga voor authentiek

Magisch mengsel

Psychologen stellen dat kinderen authentiek geboren worden. De gezichtsuitdrukkingen van een baby zijn echt, geen façade. Peuters kunnen hun authenticiteit wat verliezen eens ze het vermogen tot zelfbewustzijn ontwikkelen rond de leeftijd van anderhalf. Met zelfbewustzijn komt immers ook de behoefte om een positief verhaal te vertellen over wie ze zijn. Soms kan dat verhaal wat vervormd geraken, als gevolg van alle emoties, positief en negatief, die het kind na het schetsen van zijn persoonlijke verhaal zal ervaren. Daar doet de authentieke ouder zijn intrede. Volgens Joseph vindt die ouder de juiste balans om op gelijke wijze te voldoen aan de behoeften van zijn kind tot verbondenheid (de veiligheid van de ouder-kindrelatie) en de behoefte aan autonomie (de drang tot vrijheid om de eigen lotsbestemming te kiezen). ‘Als aan beide behoeften voor autonomie en verbondenheid wordt voldaan in onze relaties, verschaft ons dat het magische mengsel dat ons in staat stelt te floreren. De perfecte, zorgzame relaties voor kinderen worden gekenmerkt door onvoorwaardelijke, positieve waardering waarbij er van de kinderen wordt gehouden zoals ze zijn, ongeacht wat ze doen. Ze zijn vrij om zichzelf te zijn, om de baas te zijn over hun eigen verkenningen in de wereld en tegelijk weten ze dat ze worden geaccepteerd en gewaardeerd. Authentieke ouders bieden hun kinderen die vrijheid en ze houden van hen zoals ze zijn’, stelt Joseph.

Je innerlijke stem volgen

Dat dat niet altijd eenvoudig is, noch voor de ouder, noch voor het kind, wordt mooi geïllustreerd door het verhaal van de Sloveense chef Ana Roš, verfilmd in de documentaireserie Chef’s Table op Netflix. Kleine Ana was niet alleen een natuurtalent op ski’s, later ontpopte ze zich ook tot een uitmuntende studente diplomatieke betrekkingen, wat haar een uitnodiging opleverde voor een baan in Brussel. ‘Ik wist dat ik een beslissing ging nemen die mijn ouders zou kwetsen. Dat was heel zwaar’, getuigt ze. Het feit dat ze een prachtkans op een leven als diplomate in het buitenland liet schieten en ervoor koos om kok te worden in het plaatselijke restaurant in haar bergdorp, kwam hard aan want vader Roš sprak jarenlang niet met zijn dochter. Ondertussen — Ana is vandaag een internationaal gerenommeerde topchef — zijn de plooien gladgestreken en getuigt vader Roš dat hij blij is dat ze haar hart heeft gevolgd, want dat dat ervoor gezorgd heeft dat zijn kleinkinderen vandaag dicht bij hem wonen. Toch vertellen zijn ogen ook dat hij zich nog steeds afvraagt wat het leven had gebracht, mocht Ana voor de andere weg hebben gekozen. ‘Uiteraard doen kinderen soms dingen die ingaan tegen wat hun ouders voor hen wensen, maar de uitdaging is om constant geïnteresseerd te blijven in onze kinderen zonder onze genegenheid in te houden en te suggereren dat de kinderen niet geliefd zijn als ze niet doen wat wij willen’, stelt Joseph.

Steve Jobs waarschuwde voor het lawaai van de meningen van anderen die onze innerlijke stem overstemmen. Iedereen draagt zo’n lawaai met zich mee. Het zijn vaak stemmen uit het verleden, meningen, raadgevingen en goedbedoelde tips over wat er van ons verwacht wordt en hoe we ons moeten gedragen. Belangrijk is dan dat je op een dag je eigen mening vormt en je eigen innerlijke stem vindt, zodat de andere geluiden naar de achtergrond verdwijnen en hooguit een herinnering zijn van zaken die je hebben beïnvloed tot het vormen van je eigen stemgeluid.

 

Meer lezen?
Authenticiteit – Jezelf zijn en waarom dat ertoe doet, Stephen Joseph (AW Bruna, november 2016)