Familie en schoonfamilie, hoe krijg je ze verzoend?

Haar advies om het gezellig te houden, is om al te vastgeroeste familierituelen te vermijden. Elke week naar de grootouders, elke zondag een kopje koffie met drie stukken taart, elke dag een sms’je naar de kleinkinderen… Het kan stevig gaan vervelen. We hebben allemaal een druk leven en soms zijn er echt andere prioriteiten, noden of ontmoetingen waar we ruimte voor willen maken. Bovendien is het veel leuker om de ontmoetingen wat te variëren: eens andere dagen te kiezen om elkaar te zien, op een ander uur of een andere plek. Het brengt leven in de brouwerij om eens spontaan langs te lopen, af en toe een familieweekend te plannen, eens onder broers en zussen samen te komen zonder de kinderen… ‘Familietradities variëren heeft zijn voordelen,’ zegt de therapeute, ‘het creëert nieuwe gewoonten, het brengt verrassing en plezier in de clan.’ Bovendien schept het de gelegenheid om nieuwe kanten van elkaar te ontdekken. Als tante Ineke een fijne brunchplek voorstelt om eens af te spreken, ontdek je een stukje van haar leefwereld, of als je schoonvader voorstelt om dit jaar met kerst eens voor de muziek te zorgen, ontdek je iets nieuws waar hij van houdt. Misschien geeft het je wel een cadeau-idee voor zijn volgende verjaardag. ‘Het allerbelangrijkste is dat je je niet door gewoontes laat leven en je er ook niet door laat overrompelen, maar dat je het gevoel blijft behouden dat je er zelf voor kan kiezen’, concludeert de therapeute.

Tip 3. Niet vergelijken

Om constructief om te gaan met familieverplichtingen is het van wezenlijk belang, één: dat iedereen zijn plaats kent, twee: dat iedereen in eigen huis meester blijft en drie: dat er compromissen gesloten kunnen worden, zowel tussen jou en je partner als tussen beide families. Zeker wat betreft de tijdsverdeling tussen beide families, vaak een topic waar tussen (schoon)families om gestreden wordt. ‘Vandaar dat het zo belangrijk is om soepel te kunnen zijn met betrekking tot tradities, dagen en uren. Je kan Kerstmis net zo goed vieren met een uitgebreid vieruurtje of een brunch. Maar het belangrijkste is dat je niet gaat vergelijken. Elke familie brengt zijn eigen voor- en nadelen. Laat het zijn. Het brengt meer op om elkaar over je gezin en familie te vertellen en te laten weten wat je er leuk en minder leuk aan vindt.’

Besef ook dat je eigen gezin van oorsprong geen perfect model is en dat je schoonfamilie – met de beruchte schoonmoeder op kop – je niet per se stokken in de wielen zal steken, maar misschien juist veel begrip zal tonen voor de puzzel die je moet maken. De meeste koppels slagen erin tot een goede tot redelijke verstandhouding te komen met alle partijen. Besef tenslotte dat de strijd die we onder families voeren uiteindelijk vaak draait om het feit dat de familie zijn ‘telg’ niet aan de ander wil verliezen en de bevestiging wil dat ze als clan qua normen en waarden de juiste keuzes hebben gemaakt. Elkaar met eenvoudige gebaren geruststellen dat we er ondanks alle veranderingen nog steeds voor elkaar zijn, zal daarbij zeker helpen.