Weerstand

Food voor een boost van je weerstand

Net zoals slaap, sport en stress beïnvloedt onze voeding hoe we ons voelen, zowel lichamelijk als mentaal. Maar wat we eten, bepaalt ook hoe goed we een strenge winter doorkomen. Tips van voedingstherapeut Jean-Paul Curtay om onze weerstand te verhogen.

Vitamine C voor energie

Vitamine C heeft antivirale eigenschappen. Die geven de witte bloedcellen de kracht om virussen en bacteriën te bestrijden. Bij een besmetting werkt vitamine C beschermend maar ze produceert ook munitie tegen de aanvallers.

Waar vind je ze?

Vitamine C overleeft alleen in verse producten, namelijk in rauwe of heel licht gekookte groenten en fruit. Een aantal daarvan bevat meer vitamine C dan andere: zo bv gojibessen, acerola-kersen, guaven, kiwi’s, citrusvruchten, zwarte bessen, aardbeien, paprika’s en rode pepers, kool, knolrapen, venkel, spinazie, zurkel, veldsla, tuinkers, peterselie.

Zink om onze antistoffen te stimuleren

Zink is dan weer het mineraal dat ons het beste beschermt tegen infecties. Het helpt bij de productie van antistoffen en witte bloedlichaampjes, onze twee grootste brothers in arms. En dat terwijl maar liefst 80% van de bevolking de aanbevolen dagelijkse zinkinname van 10 mg niet haalt.

Waar vind je het?

Zink vind je vooral in eiwitten van dierlijke oorsprong: wit en rood vlees, vis, schaaldieren en zeevruchten, eieren.

Vitamine D voor zijn preventieve troeven

Vroeger was vitamine D vooral gekend omdat het helpt bij de opname van kalk en zo de botten verstevigt. Daarom wordt vitamine D gebruikt om rachitis en osteoporose te voorkomen. Maar recenter onderzoek heeft uitgewezen dat deze vitamine ook belangrijk is bij de preventie van diabetes en een aantal veelvoorkomende tumoren (borst, prostaat en colon). Daarnaast zorgt ze onder andere voor de goede werking van de witte bloedlichaampjes en de weerstand.

Waar vind je vitamine D?

Vitamine D is in de meeste voedingswaren aanwezig – weliswaar in heel kleine dosissen – maar vooral in vette vis (zalm, sardines, tonijn) en de olie die daarvan afkomstig is (levertraan, heilbotolie).

De rol van selenium

Het oligo-element selenium is essentieel om de oxidatieve stress tegen te gaan die celveroudering veroorzaakt. Maar het is ook onmisbaar voor een goede werking van ons afweersysteem. Een seleniumtekort is bovendien nefast voor de mannelijke vruchtbaarheid en voor een gezonde huid, nagels en haren. Je vindt selenium als voedingssupplement (vraag de apotheker om gestandaardiseerd organisch selenium dat voldoende gedocumenteerd is). Daarnaast zit het in champignons, tomaten, kool, broccoli, uien, knoflook, gerst, orgaanvlees, rood vlees, zeevruchten en paranoten.

Weerstand

Psychologies x Pharma Nord

Selenium+Zinc in combinatie met D-Pearls, een juiste keuze om een goede immuniteit te ondersteunen.
Beschikbaar in apotheken.

Jean-Paul Curtay is de auteur van onder andere Guide familial des aliments soigneurs (Albin Michel) en L’immuno-nutrition (Anne Carrière). lanutritherapie.com

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Pharma Nord.
pharmanord.be