Geen plastic in je cosmetica?

De cosmetica-industrie doet (langzaam aan) mee

Daarnaast heeft The Plastic Soup Foundation de wereld ook wakker geschud en ervoor gezorgd dat cosmeticaverenigingen zelf actie beginnen te nemen. Zo heeft de Belgische producentenvereniging DETIC zich geëngageerd om tegen eind 2019 microplastics te weren uit zeep, scrubs en tandpasta (of hoe zij het verwoorden: afspoelbare cosmetica). Al wordt er niks beloofd over crèmes, lotions en pakweg schoonmaakmiddelen en is het akkoord niet bindend. Er wordt dan ook geopperd dat de tijd rijp is voor een wettelijk kader in België én in Europa. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld is het gebruik van microplastics sinds januari wettelijk verboden, net zoals in Canada en in de Verenigde Staten. En ook IJsland, Ierland, Zweden en Noorwegen hebben plannen om microplastics te verbieden.

Merken zelf beginnen ook zachtjesaan voor alternatieven te kiezen, al bleek uit een onderzoek van vorig jaar dat zo goed als alle multinationals nog microplastics gebruiken. l’Oréal heeft vorig jaar alvast bevestigd geen microplastics meer te gebruiken in afwasbare formules, en heel wat andere merken zoals Unilever en Johnson & Johnson hebben beloofd er (uiteindelijk) mee te stoppen. Maar elke dag komen er nog tal van producten in de rekken die toch microplastics bevatten.

Dit kan je alvast doen

In plaats van te vertrouwen op de goodwill en (vaak loze) beloften van grote bedrijven, kan je gelukkig zelf op zoek gaan naar plasticvrije verzorgingsproducten. Zo is er de handige lijst die Beat the microbead samenstelt en regelmatig update. En zijn er een aantal tips die je in het achterhoofd kan houden bij het uitkiezen van scrubs en crèmes. Zo is niet alleen wat er nièt in de ingrediëntenlijst zit belangrijk, wat er wél in zit vaak ook al een goede indicator. Zo bevatten scrubs op basis van suiker, (zee)zout of gemalen koffie meestal geen plastic korreltjes, omdat de natuurlijke ingrediënten voor hetzelfde peelende effect zorgen.

Vermijd producten met glitter – of kies voor formules met biologisch afbreekbare glitter – want ook dat is volledig gemaakt van plastic. Bekijk ook de verpakking van het product en ga voor een glazen of metalen verpakking in plaats van een plastic flacon of potje. Verpakkingsloze producten – zoals een solid shampoo – zijn uiteraard nog beter voor het milieu. Vermijd tenslotte wegwerpproducten, zoals natte doekjes of wegwerpscheermesjes, of kies voor composteerbare of gerecycleerde alternatieven.