Hoe krijg je je kinderen vanachter het beeldscherm, en waarom is dat zo belangrijk?

Is het echt een probleem als je kind urenlang tv kijkt, op zijn console speelt, op een tablet tekent en/of naar tekenfilms kijkt op je smartphone? Recent onderzoek laat zien dat overmatige blootstelling aan beeldschermen een negatief effect kan hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Maar hoe beperk je de schermtijd in onze ultra-geconnecteerde maatschappij zonder voor tiran te worden versleten? Enkele tips en trucs om je te helpen de juiste balans te vinden.

Wat te veel beeldschermtijd met de hersenen doet.

Volgens een studie gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet scoren kinderen die minstens een uur sporten per dag, 9 à 11 uur slapen per nacht en maximaal 2 uur op een beeldscherm turen aanzienlijk hoger op cognitieve testen dan zij die minder sporten en slapen en meer tijd doorbrengen achter het scherm. En dan hebben we het nog niet over de schadelijke effecten die beeldschermen hebben op de fysieke conditie (een verhoogd risico op overgewicht) én de geestelijke gezondheid (minder zelfrespect).

‘De resultaten van de testen zijn heel interessant en bevestigen onze vermoedens’, zegt Craig Jones, Head of Academy voor de Aspria-groep (een groep van ledenclubs voor cultuur, zaken, sport en welzijn). ‘Maar het is al te gemakkelijk om alle schuld bij de ouders te leggen. Beeldschermen en nieuwe technologieën maken nu deel eenmaal deel uit van ons dagelijks leven, en vooral dan van tieners.

Eigenlijk draait het allemaal om het vinden van een balans. Vandaar dat we, in plaats van een maximaal aantal uren per dag aan te bevelen, bij Aspria jongeren liever zin doen krijgen om te bewegen en in het algemeen een gezondere levensstijl aan te nemen, met voldoende sport, rust en slaap. Vooral dat laatste is belangrijk op momenten dat ze sterk groeien.’

Nog wat advies

‘Door jongeren de mogelijkheid te bieden iets te doen wat zij leuk vinden zorg je ervoor dat ze gaan bewegen en zullen ze op een ongedwongen manier hun schermtijd beperken’, zegt Craig Jones. ‘Ons doel is alle kinderen een activiteit aan te bieden waar ze zich goed bij voelen, zodat ze die sport regelmatig willen beoefenen, of het nu na school is, tijdens het weekend of tijdens schoolvakanties. (…) Bewegen kan allerlei vormen aannemen: zwemmen, buiten of binnen spelen, sportlessen volgen en zelfs te voet naar school gaan. Afgezien daarvan zijn er ook nog enkele eenvoudige regels die gezinnen kunnen invoeren om de schermtijd te limiteren.

Verbied bijvoorbeeld beeldschermen aan tafel, of voer schermvrije periodes in na schooltijd of tijdens het weekend. Maar vergeet natuurlijk als ouder ook niet het goede voorbeeld te stellen’, zegt Craig met een glimlach.

Je vindt een grote keuze activiteiten en cursussen bedoeld voor kinderen op www.aspria.com/nl/brussels-royal-la-rasante/familie/

Deze tekst is samengesteld in samenwerking met Aspria.