Maak je brein sterker

  1. FOCUS > je aandacht niet laten afleiden

Hoe goed kunnen we ons vandaag nog concentreren? We denken dat we voortdurend tijd moeten maken voor alles en iedereen (vooral online en aan de telefoon), en ondertussen hebben we echte aandacht voor niemand. Uit fear of missing outen omdat we graag geloven dat we onmisbaar zijn. Dat heeft gevolgen voor ons geheugen. ‘Om versnippering tegen te gaan, moeten we onze focus en aandacht trainen’, merkt Elke Geraerts op. ‘Daarom moeten we weer durven prioriteiten stellen en alles wat ons afleidt uit de weg durven ruimen.’ Dat betekent ook keuzes maken, ons durven beperken en ons dingen durven ontzeggen. Het loont echt!

DOEN! Focus komt niet zomaar tot stand, je brein heeft een startsein nodig. Dat kan je hem geven door een aandachtsritueel te creëren. Je maakt hiermee je geest vrij en laat hem ontspannen, en je bereidt je brein voor op de inspanning. Bijvoorbeeld: ruim voor je gaat focussen altijd je bureau op, zet een bepaalde rustgevende muziek op of zet juist alle geluid af, pas ademhalingstechnieken toe zodat je ontspannen en helder kan starten en kies een bepaalde plek in huis voor gefocust werk. Zo associeert je brein die plek met werk, en kan je ook bewust in en uit je focus stappen. 

 

  1. OPTIMISME > geloven dat iets kan

Optimisme is een cruciaal aspect van ons overlevingsinstinct. Als we louter afgingen op harde feiten en pure kennis, zouden we niets meer ondernemen. We hebben positieve drive nodig om ons niet te laten verlammen. Elke Geraerts: ‘Ons brein is gericht op het zien van gevaren en negatieve dingen. Maar we hebben echt wel de capaciteit om als optimist door het leven te gaan. Op voorwaarde dat we voldoende introspectie plegen op de gedachten die in ons omgaan en ze durven ontmijnen wanneer ze irrealistisch negatief zijn. Het is niet omdat je kritiek krijgt dat je “niks meer goed doet”. Kijk juist naar datgene wat je optimisme kan opwekken. Zoek mensen op die je deugd doen, die wél zien waar je goed in bent. Durf je talenten te ontwikkelen.’ Goed nieuws: optimisme stijgt als stress daalt. Ontspanning opzoeken loont in deze dus twee maal!

> DOEN! Pessimisten hebben de neiging te vluchten van hun probleem. Vergeet vanaf nu de flight-optie in de fight or flight-reactie. Toen er nog leeuwen in ons leven waren, hielp het nu en dan om te vluchten. Maar de stressoren die nu in ons leven opduiken (werk, belastingbrieven …) hebben de neiging om ons te blijven achtervolgen. Dus kunnen we ze maar beter te lijf gaan. Dat is de copingstijl van optimisten. Wat is het probleem en wat zou je er vandaag al (een stuk) aan kunnen verhelpen?