Vraag aan de kindertherapeut: ‘Mama drinkt tot ze zat is’

Klaar Hammenecker is kinderpsychologe en geeft advies aan ouders en kinderen. Ze is zelf mama van drie dochters.
www.kinderpsycholoog.be
Heb je een vraag? Mail naar klaar@psychologies.be
De redactie behoudt zich het recht voor om je vraag in te korten.

psychologies

Mama drinkt tot ze zat is

Onze mama drinkt wijn, elke dag opnieuw, tot ze zat is. Ik heb haar al dikwijls gevraagd om ermee op te houden maar dat lukt elke keer maar voor een paar dagen. Ik doe heel erg mijn best om haar te helpen maar ben bang dat het nooit zal stoppen.
Hilke, 11 jaar

Ik wil je in de eerste plaats geruststellen: jij bent op geen enkele manier verant­woordelijk voor het drankmisbruik van je mama – niet voor het drinken zelf en ook niet voor het stoppen. Je inzet en betrokkenheid sieren je, maar jij kan er niet voor zorgen dat ze ermee ophoudt. Dat is iets waar enkel mama zelf een be­slissing in kan nemen. Net zo min als je verantwoordelijkheid draagt voor het drinken zelf: de redenen waarom mama drinkt liggen absoluut niet bij jou. Het is belangrijk dat je dat weet én onthoudt. Je bent echter niet machteloos! Je kan haar drankprobleem niet oplossen maar je kan wel op zoek gaan naar oplossingen voor jezelf. Kinderen van ouders met een alcoholprobleem zijn dikwijls sterk in het bedenken van trucjes en middeltjes om zelf meer gemoedsrust te hebben.

Heb jij al een plekje in huis gevonden waar je je rustig en ontspannen kan voelen, ook al weet je dat mama ondertussen aan het drinken is? En hoe kan je toch af­spreken met vriendjes zonder dat je bang moet zijn om welke mama je thuis zal aantreffen? Het kan ook helpen om verbinding te zoeken: zoek steun bij je papa, broers of zussen, de juf… Gedeeld leed is half leed. Op die manier zorg je ook voor jezelf en dat is minstens even belangrijk als zorgen voor je mama.