‘Ik moet hier ook aan álles denken!’

Moet ik wérkelijk aan álles denken? Het is een bekende klacht. Dat je manlief moet vragen om de spreekwoordelijke vuilnisbakken buiten te zetten is al de halve last. Dan heb je het bijna even snel zelf gedaan. Herkenbaar. En toch lijden niet alleen vrouwen onder die vermoeiende mentale last. Tegenwoordig hebben beide seksen last van ellenlange to do-lijstjes in hun hoofd, waarschuwen psychologen. What to do?

Tekst: Kristel Bruynseels – Beeld: Shutterstock

‘Ook mannen hebben hieronder te lijden. Dat we aan té veel moeten denken heeft namelijk eerder met de tijdsgeest te maken dan met de sekse’ – Aurélie Schneider, psychiater en psychotherapeute

Ik ken weinig vrouwen die dit soort gedachtestroom niét herkennen: ‘Straks eerst de strijk ophalen, de jongste moet nieuwe schoenen – dat kan dit weekend, we moeten volgende week naar oma maar hebben nog geen cadeautje, de katten moeten op controle naar de dierenarts, ik moet Sofies verjaardagsfeestje nog regelen en bellen met de mama van Laure of we dit jaar iets samen doen …’ In mei 2017 lanceerde de Franse illustratrice Emma een veertigtal tekeningen onder de noemer Fallait Demander (je had het maar moeten vragen): een werkende mama die aan tientallen dingen tegelijk moet denken. Ze raakte hiermee een herkenbare zenuw, want meteen kreeg ze duizenden reacties op haar uit-het-leven-gegrepen cartoons, en uit evenveel monden kwam de verontwaardigde kreet: ‘Zo herkenbaar! Moeten wij echt aan álles denken?!’

Het leek even of vooral vrouwen getroffen worden door wat men in het Frans charge mentale is gaan noemen: de mentale belasting om overal aan te moeten denken. Vrouwen klagen al wel langer dat ze voortdurend de huishoudelijke planning in de gaten moeten houden, zeker nu ze ook uit werken gaan. Met als laconieke antwoord van de mannen: ‘Maar vráág dan gewoon hulp!’ Waarop de vrouwen dan weer: ‘Kan je er gewoon niet zélf aan denken dat het vuilnis nog buiten moet, dat de inschrijvingen voor het tennistoernooi deze week afsluiten, dat…’. Charge mentale. Een vol hoofd. Of een hoofd vol.

Altijd geconnecteerd, altijd geprikkeld

Aurélie Schneider, psychiater en psychotherapeute, publiceert in februari 2018 een lijvige paper van 253 pagina’s, getiteld La charge mentale des femmes… et celle des hommes (De mentale belasting van vrouwen… en die van mannen) waarin ze meteen komaf maakt met de scheiding man-vrouw wanneer het op mentale belasting aankomt. Beiden hebben hieronder te lijden. Dat we aan té veel moeten denken heeft namelijk eerder met de tijdsgeest te maken.

(…)

Lees verder in het nieuwe nummer van Psychologies, op 21 september in de winkel.