unnamed-5

Satsang en meditatie in Noord-Italië

Yoga kennen we inmiddels, meditatie is ook geen grote onbekende meer, maar satsang, waarbij je een wijze goeroe ontmoet en vragen kan stellen over het leven, dat is ons westerlingen minder bekend. Journaliste Sandra Genijn kende het evenmin maar trok naar het nieuwe Mandali Retreat Center in Italië en gaf zich over aan de warme energie van ShantiMayi.

Tekst en foto’s Sandra Genijn

‘Satsang gaat om: levenservaring vragen aan iemand die er tonnen van heeft. Hoe kom ik in contact met mijn diepere zelf? Hoe ga ik om met tegenslagen? Hoe belangrijk is dankbaarheid?’

Soms lopen de dingen zoals ze moeten lopen. Toen ik voor het eerst over het nieuwe Mandali Retreat Center in Noord-Italië hoorde, wist ik dat er vroeg of laat naartoe moest. Misschien waren het de foto’s van het prachtige gebouw, hoog in de bergen en met het Ortameer aan zijn voeten, die me deden wegdromen? Of voelde ik me aangesproken door de mantra van het huis: explore, grow, transform? Een 40-plusser-met-rugzak heeft nu eenmaal oren naar zulke wijsheden. Hoe dan ook: midden oktober stap ik in het holst van de nacht in de wagen en vertrek naar een plek, die me elf uur later een Italiaanse coup de foudre zou bezorgen. Op de agenda? Een retraite met een mix van satsang, meditatie en yoga, in goede banen geleid door de spirituele meester ShantiMayi.

Het waarom van de dingen

Of je nu met de auto naar Quarna Sopra reist of met het vliegtuig en het laatste eindje per taxi: een bezoek aan het Mandali Retreat Center moet je verdienen. De laatste kilometers zijn fiks bergop en hebben een aanzienlijk aantal vlijmscherpe haarspeldbochten in petto. Maar het plaatje lijkt te kloppen. Want net op het moment dat ik mezelf begin te vervloeken om zelf aan het stuur te zitten, bereik ik de toegangspoort. ‘Park your car at the left side and please come in.’ Mandali geeft zich mondjesmaat prijs. Via een gang uit rotsblokken gehouwen, waarin roze amethisten zijn verwerkt, bereik ik het prachtige center dat me onder een staalblauwe hemel geen beter welkom had kunnen geven.