Uitgetest: cursus vrouwelijk leiderschap

Veel vrouwen zijn moe en onzeker omdat ze geneigd zijn om hun werk anders aan te pakken dan wat ze anderen zien doen. Zou het kunnen dat ze volgens feminiene principes werken in een wereld die eerder masculiene kwaliteiten waardeert en beloont? Zo lijkt het inderdaad, ontdekt onze journaliste tijdens de opleiding M/V in Balans, een ontwikkeltraject voor professionals. Een eyeopener.

Tekst: Hade Wouters – Beeld: Shutterstock

‘Deze opleiding heeft me sterker en kwetsbaarder gemaakt tegelijk, maar ook veel authentieker en minder vermoeid’

Nee, ik ben niet uitgesproken feministisch. De barricades, ik ben blij dat ze bevolkt zijn, maar ik hoef daar niet per se te staan. En toch heb ik me ingeschreven voor een opleiding over balans tussen mannelijke en vrouwelijke krachten en kwaliteiten. Women only.

Ik werk graag, maar ik word er bij momenten erg moe van. De vermoeidheid zit voor een stukje in het gevoel dat ik me heel de tijd aanpas aan mijn veelal mannelijke collega’s. Vaak lukt dat prima. Dan ben ik one of the guys. Maar ’s avonds lig ik dan paraplu op de bank. Ik lijk andere dingen belangrijk te vinden en anders te functioneren. Ik kan moeilijk projecten doen waar ik niet in geloof maar die wel snel succes opleveren. Ik vind het lastig om als adviseur vol zelfvertrouwen aan een organisatie te beloven dat ik hun problemen wel fix, want ik weet het allemaal niet zo zeker. Ik twijfel en vertraag almaar vaker, in besluitvorming, in het maken van een plan, in het voorstellen van een aanpak. Ik werk liever langer aan een tekst waar ik helemaal achter sta, dan wat op papier te gooien en de deadline te halen. En van al die dingen word ik onzeker omdat ze zo haaks staan op wat ik anderen zie doen.

Tijdens de proefavond van de opleiding kom ik in aanraking met een andere manier van denken, en voor het eerst denk ik dat ik mogelijk volgens vrouwelijke principes werk in een wereld die mannelijke krachten en kwaliteiten waardeert en beloont. Dat ik daarom geen ontslag moet nemen, maar dat ik vanuit mijn inzichten en intuïtie iets te bieden heb. Weerwerk, aan al die soms brute kracht. Dat ik de wereld moet veranderen! Ik schrijf me in voor de opleiding. Zes dagen lang zal ik in een groep van tien vrouwen denken en leren over balans tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid, binnen mezelf, in processen met groepen en in coaching van individuen.