Uitgetest: Home sweet Home Retreat 

Soms heb je even een time-out nodig, een paar dagen voor jezelf. Om even niks te moeten. Om het plot van een boek uit te denken. Of gewoon om je eens heerlijk te verwennen. Daarom zijn retreats tegenwoordig ook zo populair. Maar helaas vaak ook duur, of te ver weg.
Op haar dagelijkse surftocht langs vele blogs en pagesspotte onze journaliste een trend die het allemaal wat behapbaarder maakt: home retreats. Of hoe je thuis een weekendworkshop kan creëren. Here’s how to!

Tekst: Katrien Elen – Beeld: Shutterstock

 

Onlangs was ik met vriendinnen op vakantie in de Dordogne, in een vakantiehuis met hottub en sauna. Terwijl we daar in badjas nagenoten met een glaasje rosé aan de open haard, bedacht ik hoe ontspannend het zou zijn om dit thuis nog eens te kunnen herhalen. Helaas is in mijn – overigens pas verbouwde – badkamer een regendouche de grootste luxe en is mijn haard er eentje op bioethanol, vuur voor de vorm dus, niet voor de behaaglijke warmte. Toch valt mijn oog die week op een artikel over home retreats, een budgetvriendelijke oplossing voor dure wellnessretreats op Ibiza of Bali. Dat lijkt me iets om uit te proberen. Ik overloop de planning van mijn laatste yogavakantie op Fuerteventura even in mijn hoofd: twee keer per dag yoga, gezond en overheerlijk vegetarisch eten, liters thee, geen alcohol, een massage, veel wandelingen, tijd om te lezen … Niets dat ik op het eerste gezicht niet thuis kan organiseren. Ik scroll door mijn agenda en markeer de eerstvolgende twee vrije dagen als me-time, als was het een weekendje Parijs.

Nodig: discipline!

Net als voor een echte vakantie, werk ik de dagen voordien dat tikkeltje harder: het werk moet af. Hoe aanlokkelijk en gemakkelijk het ook lijkt om die ene opdracht naar het lege weekend te verschuiven, ik ben onverbiddelijk voor mezelf. Ik wil zeker niet werken op mijn home retreat. Gewapend met enkele kookboeken vol gezonde recepten stel ik een menu op en doe ik inkopen. Ik zie nog net dat er een nieuwe sushizaak is geopend in de buurt, maar de shitloads quinoa, citrusvruchten en noten zijn al gekocht. Als ik vrijdag mijn laptop dichtsla, spring ik nog snel binnen bij de kapper. De verwennerij is begonnen.

Traagheid en flow

Omdat ik graag uitgerust uit het weekend wil komen en ik sowieso altijd vroeg wakker word, zet ik geen wekker. Op zaterdag ontwaak ik heerlijk … om 9.30 uur. Shit, geen yoga bij zonsopgang, geen wandeling voor de buurt wakker is, niet dat zalige gevoel dat je om 9 uur al een half weekend hebt beleefd. Is het omdat ik zo ontspannen ben dat ik zo lang sliep?

Ik weersta de reflex om door mijn sociale media te scrollen op zoek naar nieuws en probeer mijn ochtendrituelen zo bewust mogelijk te beleven. In plaats van mijn pompelmoes snel in partjes te breken, prul ik tot er geen velletjes en vliesjes meer rond zitten. Het mag, nee, het moet traag gaan dit weekend. Ik wil de efficiënte lifehacker die ik ben geworden even temperen.

Ik heb afgesproken met een vriendin om een wandeling te maken aan het Kasteel Van Horst, beetje toerist in eigen land spelen ter vervanging van de vulkanische wandelingen op de Canarische eilanden. Ik weiger me te haasten, maar arriveer meteen een kwartier te laat. Een excuus heb ik niet. De vriendin weet dat ik gewoon van mijn eigen home retreat kom. Ik wind me er niet in op, maar zie de ironie van de situatie wel in. De wandeling is anders, maar het gevoel is even perfect als die keer in El Cotillo op Fuerteventura. Dat het shortjesweer is en de tocht een van de mooiste uit de streek, helpt. En hoe mooi en gevarieerd is het landschap wel niet! Moet ik maar meer doen: wandelen in de buurt.

Niks moet

Als we na tien kilometer terug aan het Kasteel van Horst komen, valt mijn oog op een affiche. Er is hier vanavond een intimistisch kampvuurconcert met Daan. Een van mijn favoriete artiesten, en dat in een feeërieke setting. Ik zeg dat ik er nog even zal over nadenken, maar thuis weet ik mijn antwoord meteen. Ging ik echt mandala’s kleuren op mijn terras? Ik besluit wel om de komende uren echt te retreaten: ik lees een boek en de krant, offline welteverstaan, drink sloten huisgemaakte iced tea, eet me ziek aan verse aardbeien … én dat allemaal in een ruimte van mijn huis die ik tot nog toe amper heb gebruikt en waarvoor ik vage plannen heb om er een zen zone van te maken met natuurlijke materialen, geen technologie én mijn yogamat natuurlijk.

Ik haal mijn gemiste yogasessie van vanochtend nog even in, neem alle tijd van de wereld om mijn nagels te lakken, schrijf in mijn dagboek en staar zelfs tien minuutjes gewoon in het ijle.

Terwijl ik me uitgebreid douche om naar het optreden te vertrekken, bedenk ik dat dit wel echt deugd doet. Niets van wat ik vandaag deed, is echt wereldschokkend of iets wat ik anders nooit zou doen. Het verschil zit hem echter in die lege agenda. Er is niets wat moet, ik volg gewoon mijn eigen ritme en zit geen to do-lijst af te vinken en afspraken na te komen. En doordat ik mijn gsm maar heel sporadisch check, zijn er maar weinig impulsen die me afleiden.

De avond is idyllisch en relaxed. Het minifestival heeft een boho-vibe en past zo helemaal in mijn retreat sfeer. En ik kan het niet laten, en deel toch maar een Insta story: one perfect eve

Af en toe een mens, graag

Zondagochtend loopt mijn retreat wel volgens de boekjes: yoga om de dag te beginnen, buiten ontbijten, lezen, schrijven … tot er een berichtje binnenloopt om mee een ijsje te gaan eten. Euh … ja! En opnieuw heb ik er geen spijt van.

Anders dan bij een retreat op locatie blijft die agenda vrijhouden toch wel mijn grootste struikelblok. Of misschien ligt het eraan dat de meeste retreats op verplaatsing een groepsgebeuren zijn en is een weekendje zonder een levende ziel te zien, net een beetje te veel van het goede?

Ga ik thuis nog retreaten? Waarom niet, maar dan wat korter. Ik start al langer dan vandaag de dag met yoga, maar waarom af en toe ’s morgens niet nog een paar uurtjes vroeger opstaan voor wat offline me-time of echt een avondje vrijhouden en me terugtrekken in mijn badkamer …?

>>> Hoe creëer je zelf een home retreat? Nuttige tips >>>