Waar sta jij voor op?

‘Het enige wat je kan voeden, is je verlangen, en vanuit de nieuwsgierigheid van een kind op pad te gaan’ – Albert Sonneveld, psycholoog

Ik weet niet wat mijn passie is

Niet dat we die vonk elke dag even hard voelen. Op dagen dat we ons een beetje schoorvoetend naar het werk slepen, zijn we soms stiekem jaloers op artiesten of creatieve ondernemers die hun passie gevonden hebben en er hun brood mee kunnen verdienen. Maak van je passie je werk en je werkt nooit meer, is een aanstekelijke leuze. Heel lastig als je zelf geen idee hebt waar jouw grote drijfveren dan wel liggen. Je kan wel wat plezier vinden in je huis decoreren of eens aan een motor sleutelen, maar een grote passie, o help. Waar moet je beginnen zoeken? Begeestering linken aan een groot doel in je leven, lijkt psycholoog Sonnevelt dan ook niet ideaal. ‘Een doel hebben in je leven impliceert dat je ergens naartoe moet wat je nog niet hebt of bent. En ook dat je leven maakbaar zou zijn en dat je ook altijd gelukkig moet zijn. Als je voor die vorm van begeestering gaat, kan je leven een grote deceptie worden’, merkt hij op. Als je je leven in vraag stelt, kan je je, volgens hem, beter de vraag stellen: doe ik wat ik doe uit verlangen, of doe ik het uit angst (angst voor tekort, angst om niet goed genoeg te zijn, angst om geen controle te hebben…)? Als je beseft dat je je leven leidt vanuit een angst, zit je zelden op een weg die goed voor je is en is het geen slecht idee om te gaan kijken waar je diepere verlangen zit.

Werken vanuit passie is overigens geen rozengeur en maneschijn. ‘Het woord geestdrift of passie bevat iets mystieks, in het Grieks betekent het woord passie geestdrift, maar anderzijds ook lijden’, zegt Sonnevelt. ‘Het één kan niet zonder het ander. Alleen zijn we in deze tijd erg gericht op de lusten en niet op de lasten. Toch gaan ze onherroepelijk samen. Ik heb de eigenschappen van succesvolle, gepassioneerde mensen bestudeerd, en vaak zie je dat ze meer dan gemiddeld tegenslag ondervinden, maar dat ze ook een sterke mentale en emotionele weerbaarheid hebben om daarmee om te gaan. Ze accepteren de tegenslag makkelijker, of geven zich eraan over, waardoor ze er sneller doorheen komen.’ Verder bezitten succesvolle, gepassioneerde mensen niet alleen een gezonde dosis eigenwaarde en zelfvertrouwen, maar durven ze ook verandering in te brengen in hun leven en risico te lopen. ‘Als je je passie wil beleven, moet je je ook de vraag durven stellen of je bereid bent om een stuk uit je conventies en comfortzone te stappen’, zegt hij. ‘Je hebt er ook een stukje lef voor nodig.’ (…)

3 stappen naar meer begeestering in je leven? >>>