Ben jij yin of yang op het werk?

‘Als je te lang inzet op yangwaarden dan krijg je vroeg of laat een reactie van yin. She comes back with a vengeance. Bewegingen zoals #MeToo en milieu-activisme zijn daar voorbeelden van’ – James Bampfield van Quinx, medeorganisator van OOTF

 

Yin neemt ‘wraak’

‘Bij een onevenwicht ontstaat overdreven yang, een vorm van veruitwendiging die voeling is verloren met de inwendige yin’, merkt James Bampfield op. ‘Maar omdat het yin-yang-gegeven een slim systeem is dat steeds weer evenwicht zoekt, zal het yin-aspect zich uiteindelijk toch weer opdringen en ruimte opeisen.’ Zij het hardhandig of doorheen een revolutie. Veel reacties die we op dit moment in de wereld zien, zoals de #MeToo-beweging of het milieu-activisme, zijn dan ook pure reacties van yin op te veel yang. Of: ‘Yin comes back with a vengeance’, zoals James het met een knipoog verwoordt.

‘Dat zie je ook in onze huidige cultuur: alles draait om targets, cijfers, groei en steeds meer winst’, vult medeorganisator Krist Pauwels van communicatiebureau Choco aan. ‘De stress en overdruk worden dan zo uitgesproken dat mensen een burn-out krijgen en thuis moeten blijven om te rusten. Ze vragen zich af: waar ben ik mee bezig? Ze zoeken betekenis. Dat gebeurt niet zomaar. De overdaad aan yang resulteert bijna vanzelf in een vorm van yin. Het is interessant om die dynamiek onder ogen te zien en te benoemen.’

Opgelet voor valkuilen

Op zich mag je best op een yang manier in het leven en in de werksituatie staan, krijgen we als geruststelling mee. Zolang je maar regelmatig weer tijd maakt voor yin. En omgekeerd. Geen van beide houdingen zijn slecht op zich. Maar het wordt gevaarlijk als je steeds maar gaat voor één van beide. Eén van de valkuilen van te veel yang is snelheid en roekeloosheid. Er wordt te veel risico genomen en dat leidt tot destructiviteit. Durf moet uitgebalanceerd worden met wijsheid en voorzichtigheid: deze yin kwaliteiten maken dat je alert blijft voor signalen van disbalans en preventief ingrijpt voor er zich drama’s aandienen. ‘Maar ook te veel yin kan nefast zijn voor je bedrijf,’ kaart Krist Pauwels aan, ‘want dan riskeer je stagnatie. Als er te weinig groei en beweging is, raak je niet meer vooruit en valt alles stil. In een yin bedrijf is veel aandacht voor overleg, voor democratie, maar als dat niet begrensd of gestructureerd wordt (een yang kwaliteit) zal er eeuwig gepalaverd worden en wordt er niet tot actie overgegaan.’ Ook depressie is een uiting van extreme yin. Geen wonder dat artsen aanraden om bij depressie weer wat beweging op te zoeken, letterlijk te gaan wandelen of een beetje te sporten. Zo komt er weer stilaan beweging in de stagnatie.

‘Verbinding is bijvoorbeeld een mooie en belangrijke yin-kwaliteit’, voegt Gil Renders, mede-oprichtster van She & Company, spreker op de OOTF-dag, nog toe. ‘Maar schiet je daarin door, dan krijg je symbiose. Dat zie je bij teams die helemaal op zichzelf terugplooien en niet meer accepteren dat er iemand van buitenaf bij komt, of die het vertrek van een teamgenoot ervaren als een soort verraad. Ook een team dat zich ronduit verzet tegen verandering, is te yin geworden.’ En té is altijd ongezond.