Zero dollar days, een trend om te volgen?

Een dure koffie on the go, een tijdschrift voor op de trein, een mueslireep voor de komende honger… voor je het weet, heb je een fortuin uitgegeven nog voor de dag goed en wel is begonnen. In de Verenigde Staten voeren de millennials daarom zero dollar days in: dagen waarop ze helemaal niets uitgeven. Een trend die ook naar ons mag overwaaien?

Tekst Katrien Elen – Foto: Shutterstock

 

Eerst en vooral: wat zijn zero dollar days?

Zero dollar days zijn dagen waarop je helemaal niets uitgeeft. Je markeert ze ofwel vooraf in je kalender, met een bepaalde regelmaat of trackt ze achteraf. Je kan jezelf een doel stellen zoals twee zero dollar days per week of één zero dollar weekend per maand. Het kan zo maar een goed voornemen zijn voor het komende jaar!

 

DEZE TREND VOLGEN!
JA, want…

… je gaat minder geld uitgeven. Maak de som maar even. Een Starbucks koffie, een lunch in die nieuwe vegan lunchspot en twee aperitiefjes na het werk kosten al snel 25 euro. Stel dat je twee zero dollar days per week invoert, dan kan je dus gemakkelijk 200 euro per maand besparen. Geld dat je kan gebruiken om je langetermijndromen te realiseren in plaats van snelle cravings te stillen. Geen wonder dat zero dollar days zo populair zijn in Amerika waar de meeste jongeren met een studielening aan hun carrière moeten beginnen.

zero dollar days maken je bewust van impulsaankopen. Op zero dollar days koop je geen derde zwarte handtas of dure geurkaars die je eigenlijk niet nodig hebt. Wil je toch iets kopen op een zero dollar day, noteer het dan en denk erover na. Wil je het item na verloop van tijd nog steeds kopen, ga er dan op een andere dag helemaal voor. Wedden dat je veel tevredener wordt van dat paar laarzen waar je al weken naar uitkijkt dan van die ballerina’s die je snel scoorde tijdens je lunchpauze?

… zero dollar days vergroten je wilskracht. Je leert nee te zeggen en je verlangens niet meteen te bevredigen. Je koopt niet nu meteen een koffie maar wacht tot je op het werk een gratis kopje koffie kan inschenken. Dit brengt mee dat je je leven beter gaat plannen. Je stelt een uitgebalanceerd en restjesvrij weekmenu op en gaat één keer per week naar de supermarkt in plaats van iedere dag, je koopt je lievelingssnacks in grote verpakkingen en niet in de nachtwinkel en je geeft geen geld meer uit aan onverwachte takeawaymaaltijden omdat de winkel net zijn deuren sloot.

… je beseft hoe weinig je eigenlijk nodig hebt. In je voorraadkast zitten er wellicht nog ingrediënten om drie weekends zonder honger te overleven, in je kast wachten kledingstukken om op een nieuwe manier gecombineerd te worden en op je laptop staat er genoeg entertainment voor de rest van de winter. Je kan het hier gerust mee doen. Lees dus eindelijk die ongelezen boeken en kraak gewoon je wijnkelder in plaats van de flessen voor later te bewaren. Weten dat het met minder geld ook zou lukken, zorgt bovendien voor een enorme geruststelling. Zo leefde ondernemer Elon Musk (van de beroemde Tesla-auto’s) op zijn 17de een maand lang op 1 dollar per dag. Dat lukte en omdat hij zeker was dat hij 30 dollar per maand kon verdienen, wist hij dat hij voor de rest van zijn leven oké zou zijn.

… ook zonder geld kan je fantastische avonturen beleven. Verlaat je comfortzone en zoek naar gratis activiteiten in je buurt, neem een picknick mee en nodig je vrienden ‘s avonds bij jou uit voor een potluck dinner. Maak komaf met gedachten als: ‘ik verwen mezelf met een nieuwe winterjas, want ik heb het echt verdiend.’ Op zero dollar days leer je om jezelf op een andere manier te belonen, bijvoorbeeld met een lange wandeling of een bezoekje aan je petekind. Of misschien ga je je wel meer engageren, door vrijwilligerswerk te doen.

… je zegt nee aan de druk van de consumptiemaatschappij. Nee, je identiteit wordt niet bepaald door je consumptiegedrag. Nee, je leeft en werkt niet om geld te laten rollen. Op zero dollar days roep je het ongebreidelde kapitalisme op een beperkte schaal even halt toe.

Maar…