10 vragen om te stellen aan je bankier

  1. Hoe gaan jullie samenwerken?

‘Kan je je adviseur contacteren wanneer je maar wil? Per telefoon, e-mail of via sociale media? Bereikbaarheid is een cruciaal criterium.’ Het is belangrijk om regelmatig, en alleszins zo vaak je dat nodig vindt, afspraken te kunnen inplannen. Niet alleen om een antwoord te krijgen op specifieke vragen, maar ook om te kunnen anticiperen op wijzigingen in je privé- of zakelijke leven. Daar is persoonlijk contact voor nodig. Je mag bij je bankier nooit het gevoel hebben dat je stoort, je hebt recht op onverdeelde aandacht voor de vragen die je hebt.

  1. Matcht jouw portefeuille met je ambities?

‘(Her)definieer om te beginnen de ambities van je bankportefeuille: wat is jouw beleggingshorizon, wat zijn de risico’s die je bij deze belegging loopt en wat zijn je toekomstplannen? Je financiële gedrag zal natuurlijk anders zijn als je eraan denkt een huis te kopen of een mooie reis te maken, dan wanneer je vooral geld wil beleggen en mikt op een zo hoog mogelijk rendement’, aldus Veerle Haenebalcke. ‘Dit is een heel brede vraag, maar het is wel de basis.’ Het is het moment om je dromen op een rij te zetten of eventueel zelfs te overwegen zaken over een andere boeg te gooien. Het is belangrijk om je levensstijl op je financiële situatie af te stemmen en omgekeerd.

  1. Wat is de kwaliteit van de bankproducten die in je portefeuille zitten?

Uiteraard wil je alleen kwalitatief hoogstaande bankproducten in je portefeuille. Het is dan ook belangrijk om van je adviseur informatie te krijgen over de beste producten van het moment. Producten die het hoogste rendement opleveren. ‘Je moet je durven afvragen of de bankproducten “van het huis” die de traditionele banken voorstellen wel toereikend zijn. Misschien kan je bank je betere oplossingen op de financiële markt voorstellen? Krijg je breed advies, ook over producten van andere financiële instellingen?’, vraagt Veerle Haenebalcke. Durf je veeleisend op te stellen en door te vragen tot je de antwoorden krijgt die je nodig hebt. Daarvoor heb je een adviseur nodig die onbevooroordeeld te werk gaat en jouw zorgen ter harte neemt.

  1. Wat is het kostenplaatje?

‘Zijn de beheerskosten van mijn portefeuille gestegen? Zo ja, waarom? En zo nee, waarom niet? Zijn er instapkosten bij het investeren in aandelen?’, bedenkt Veerle Haenebalcke. Soms lopen de kosten hoog op. Informeer je je op voorhand, dan kan je stappen ondernemen met kennis van zaken en eventueel een manier vinden om de kosten te verlagen. Zo kom je op het einde van het jaar niet voor vervelende verrassingen te staan.