« Annie Colère » : mijn lichaam, mijn keuze, mijn rechten

« Annie Colère » is een film geregisseerd door Blandine Lenoir, die het verhaal vertelt van de MLAC, een beweging uit de jaren 70 die bijgedragen heeft aan de legalisering van abortus in Frankrijk. Een film die de nadruk legt op zusterschap, solidariteit, welwillendheid en tederheid.

Annie is arbeidster en reeds moeder van twee kinderen, wanneer ze in februari 1974 onopzettelijk zwanger wordt. Tijdens haar zoektocht om deze ongewenste zwangerschap te beëindigen, ontmoet ze leden van de MLAC – Mouvement pour la Liberté de l’Avortement et la Contraception – de Beweging voor de Vrijheid van Abortus en Contraceptie. Zij voeren abortussen uit, wat door iedereen als illegaal beschouwd wordt. Nadat ze gebruik gemaakt heeft van hun hulp, door middel van een praktijk die Karman genoemd wordt en die als minder gevaarlijk beschouwd werd dan vele andere clandestiene praktijken, sluit ze zich aan bij de MLAC. Binnen deze unieke beweging die gericht is op concrete hulp aan vrouwen en op het delen van kennis, raakt Annie betrokken bij de strijd om een abortuswet aan te nemen.

« Annie Colère » vertelt het verhaal van een bepalende periode in de strijd van vrouwen om controle te mogen uitoefenen over hun eigen lichaam. De regisseuse wilde hierbij een tegengewicht bieden voor het gebruikelijke discours over abortus, die vaak als tragisch en pijnlijk voorgesteld wordt, en dit niet voorstellen als een drama, maar als een opluchtende gebeurtenis.  « Ik wilde absoluut de tederheid laten zien die er was bij deze abortussen, hoe ze met elkaar praten, hoe ze naar elkaar kijken, hoe ze elkaar aanraken op een dergelijk moment, » vertrouwt ze ons toe.

Veel scènes laten ons zien hoe deze vrouwen met elkaar praten, ideeën uitwisselen, elkaar in vertrouwen nemen en geven zo betekenis aan de film : luisteren naar vrouwen die hun intieme ervaringen delen, zonder oordeel of taboe en de stilte over hun lichaam doorbreken.

De film « Annie Colère », geregisseerd door Blandine Lenoir, wordt vertolkt door Laure Calamy, Zita Hanrot en India Hair. Hij verschijnt op 11 januari aanstaande in de bioscoop.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Cinéart.
cinéart.be

LEES OOK:
Reflecties over vergaderingen
Heb jij voldoende zelfvertrouwen?
Coworkingtrend : werken en wellness in één