renoveren stress

Renoveren? Vermijd stress door je goed voor te bereiden!

Een woning opknappen levert vaak stress op. Je moet aan veel dingen tegelijk denken: budget, aannemers, timing … Enkele praktische tips om op alles voorbereid te zijn en het project zo vlot mogelijk te laten verlopen. 

Tijdens de lockdown was je eigen huis de enige plek waar je volop van je rust en vrijheid kon genieten. Heel wat mensen maakten van deze periode dan ook gebruik om hun ruimte te optimaliseren. Anderen grepen de lockdown dan weer aan om eindelijk de verbouwingen uit te voeren waar ze al jaren van droomden, of om een tweede huis te kopen dat ze van boven tot onder moesten verbouwen. Kriebelt het ook bij jou, maar twijfel je nog om de sprong te wagen? Het goede nieuws is dat je kunt verbouwen zonder te hoeven stressen. Met onze tips kun je je project grondig voorbereiden en je goed laten verzekeren zodat je maar één ding wilt: zo snel mogelijk beginnen!

1. Stel een gedetailleerd plan op

Een nauwkeurig en gedetailleerd plan is absoluut onmisbaar, want daarop zijn alle berekeningen en beslissingen gebaseerd. Bepaal je doelen, de gewenste timing, de materialen die je nodig hebt … Vergeet niet om alle betrokken partijen (buren, familie, collega’s) in te lichten. Denk er ook aan dat Rome niet in één dag is gebouwd: blijf realistisch en maak een prioriteitenlijst.

2. Organiseer je dagelijkse leven

Nu je de ideale timing hebt bepaald, is het tijd om na te denken over de organisatie van je dagelijkse leven. Waar ga je koken, slapen, je wassen …? Wat doe je met je meubels? Je kunt de logeerkamer in een geïmproviseerde studio veranderen bijvoorbeeld. Voer je verbouwingen uit die veel lawaai en stof meebrengen? Overweeg dan om bij vrienden te logeren. Je kunt maar beter je dag goed uitgerust beginnen om hoofdpijn en verkeerde beslissingen te vermijden.

3. Laat je goed omringen

Of je al dan niet een beroep doet op vaklui hangt af van je eigen handigheid, je budget, de tijd die je hebt en de complexiteit van het project. Neem je een vakman of aannemer onder de arm? Trek dan voldoende tijd uit om iemand te kiezen die je stress en onnodige kosten bespaart. Het onlineplatform SoSimply, ontwikkeld door AG, brengt onder meer 400 gekwalificeerde vakmensen uit heel België samen voor alle klussen in en aan je huis (sanitair, verwarming, elektriciteit …). De vakmannen hebben kennis in huis, en respecteren wetgeving, deadlines, budgetten … Daar hoef je je hoofd dus al niet meer over te breken.

4. Budgetteer

Een lastige, maar onvermijdelijke vraag: hoeveel zal die mooie veranda, terras of verbouwde zolder je kosten? Budgetteer je project nauwkeurig, of je nu een beroep doet op een vakman of niet. Renovaties verlopen maar zelden volgens plan. Om onaangename verrassingen te voorkomen, reken je het best zo ruim mogelijk. Het werkt ook altijd geruststellend om een spaarpotje te hebben voor onvoorziene omstandigheden of problemen van materiële aard.

5. Kijk vooruit

Superbelangrijke tip als je gaat renoveren: anticipeer. Nu iedereen zijn woning wil renoveren zijn de stocks behoorlijk geslonken. Plaats je bestellingen van gereedschap en materiaal ruim van tevoren. Moeten wachten tussen twee klussen in is heel vervelend. Het brengt je zorgvuldig uitgedokterde planning in de war en doet de einddatum van het project opschuiven. Hetzelfde geldt voor de professionals: zij krijgen heel wat meer aanvragen binnen. Neem op tijd contact met ze op.

6. Laat je verzekeren

Tijdens het renoveren van je keuken raakt je schrijnwerker een leiding, waardoor de vloer en het tapijt van je woonkamer beschadigd raken. Bij het binnenbrengen van de planken voor je nieuwe parketvloer schend je de veranda van je buurman. Je beste vriend glijdt uit en breekt zijn enkel tijdens een bezoek aan de werf. Je aannemer gaat failliet nog voor het werk af is en je nieuwe aannemer vraagt meer geld. Aan renoveren zijn risico’s verbonden, zowel op materieel als op menselijk vlak. Gelukkig bestaat er een manier om alle risico’s te dekken. Bij AG kun je, naast de ‘Top Woning’ (de klassieke woningverzekering) ook een ‘Pack Ik bouw Ik verbouw‘ afsluiten zodat je met een gerust hart aan je project kunt beginnen.

7. Ontspan je

Als laatste tip: blijf kalm. Niets erger dan te moeten werken onder stress. Zet een radio op, probeer te genieten en neem voldoende pauzes om te ontstressen. Met een slecht humeur neem je meestal geen goede beslissingen!

Ben je op zoek naar de beste bescherming voor je huis en alle bewoners? Ontdek hoe AG jou kan helpen op www.ag.be/welkomthuis.

Dit artikel kwam tot stand in rechtstreekse samenwerking met AG.

aginsurance.be

Lees ook: 

Hoe ons huis en ons leven veranderden tijdens de pandemie

“The Father” laat je ronddwalen in de duistere krochten van dementie

Joris Hessels: “Ik wil rust in mijn hoofd”