Brunchideeën van Véronique Leysen

Hoe belangrijk is gezond eten voor jou?

VL: ‘Heel belangrijk. Natuurlijk snoep ik ook wel eens – ik kan de dag niet doorkomen zonder chocolade –

maar als ik kook, doe ik dat zo vers mogelijk, met biogroenten en biovlees. Ik ben geen gezondheidsfreak, maar weet graag wat ik in mijn mond stop. Je kan in de winkel een potje hummus of guacamole kopen, maar zelfgemaakt weet je tenminste dat er geen overbodige suikers in zitten. En het is gewoon veel leuker om dingen zélf te maken.’

Je bent geen fan van diëten, schrijf je in je boek, wél van elke dag gezond leven.

VL: ‘Diëten is volgens mij enkel nodig als je echt gezondheidsproblemen hebt, niet omdat je geen maatje 36 hebt. Het heersende modebeeld zorgt ervoor dat mensen die wat voller zijn zich haast gaan schamen wanneer ze aardappelen of pasta eten, of een lepel mayonaise op hun bord scheppen. Dat klopt niet, vind ik. Als je wat steviger gebouwd bent, moet je jezelf echt uithongeren voor een modellenmaatje. Dat kan niet de bedoeling zijn. Je moet respect hebben voor je lichaam en het geven wat het nodig heeft. Ik laat niets, ik eet graag alles, maar gebruik mijn gezond verstand.’

Je bent niet vies van wat boter, suiker of room in je recepten.

VL: ‘Jeroen Meus krijgt vaak de commentaar dat hij te veel boter gebruikt, maar als je kookt, wil je toch dat het lekker is? Als ik stoemp met worst maak, draai ik daar ook een flink stuk boter in. Zo krijg je nu eenmaal de lekkerste puree. Pas op, ik ben niet tegen superfoods, wel tegen de marketingterm ‘superfoods’. Een gewone kers is even antioxidantrijk als een acai kers, is goedkoper én heeft kleinere ecologische voetafdruk. Ik maak heel vaak quinoa klaar en ben verslaafd aan avocado’s, maar kan ook genieten van een lekkere portie patatten of een boke met choco. Overal worden we gewaarschuwd voor koolhydraten, rood vlees en suiker. Ik zie veel jonge meisjes die met die boodschap totaal verkeerd omspringen, en geen boterham of aardappel meer durven aanraken en enkel nog magere yoghurt willen eten. Ik vind het mijn taak om daar een beetje normaal over te doen in deze gekke wereld. Gezond eten is voor mij gelijk aan gevarieerd eten, én je amuseren in de keuken. Ga voor fun food, of het nu healthy, slow of fast is. Heb plezier tijdens het koken, zoals mijn bompa Maurice.’

En tijdens het tafelen: je draait je hand er niet voor om om een Pinterest-waardige brunchparty met vrienden te organiseren.