‘Het enige dieet dat werkt, is een dieet dat je geen moeite kost’

Stop met diëten, je wordt er alleen maar dikker van. En, van bewegen val je niet af! Het zijn maar enkele van de controversiële uitspraken die dr. Luc Evenepoel doet in zijn gezondheidsboek dat helemaal draait om minderen. Wetenschappelijk onderbouwd en toch leuk geschreven. Wij belden met de Vlaamse dokter in Zuid-Afrika, waar Evenepoel woont en werkt.

Tekst Katrien Elen – Beeld Shutterstock

‘Geen enkel dier telt calorieën. Toch heb ik nog nooit een dikke eekhoorn gezien. Dieren stoppen als ze voldaan zijn’

 

Volgens jou kan iedereen afvallen maar komen de verloren kilo’s er bij de meesten snel terug bij. Vallen we af op een foute manier?

Luc Evenepoel: ‘Ja, de meeste diëten gaan over alles of niets: vier weken drastisch minder eten en dan weer normaal. Maar al tijdens de tweede wereldoorlog is er onderzoek gedaan naar de effecten van een hongerdieet. Je metabolisme vertraagt als je jezelf uithongert. Als je achteraf opnieuw gewoon gaat eten, ga je verdikken, want je metabolisme heeft immers nog steeds een vertraagde werking.

De meeste dieethypes, zoals het lage koolhydratendieet, werken dus wel voor enkele maanden. Vandaar ook de enthousiaste reacties. Maar heel snel wordt er over gezwegen. De mensen schamen zich, want ze zijn weer eens in de val getrapt. Het enige dieet dat werkt – en daar is de wetenschappelijke wereld het over eens – is een patroon dat je kan volhouden voor de rest van je leven. Het maakt niet uit of het gaat over minder calorieën, kleinere porties of eten op vaste tijdstippen, zolang het je maar geen moeite kost.’

Als onze stofwisseling vertraagt als we minder gaan eten, kunnen we dan niet beter een tijdje meer eten om onze stofwisseling te doen versnellen?

LE: ‘Dat is een onorthodoxe oplossing waarmee je misschien wel geld kan verdienen (lacht). In de gevangenis van Vermont heeft men hier echter al mee geëxperimenteerd. De gevangenen kregen daar een tijdlang 10 000 calorieën per dag en kwamen zo 9 à 18 kg bij. Toen ze opnieuw overschakelden op een normale calorieinname, raakten de gevangenen snel terug op hun gewone gewicht. Echter, in een gevangenis is zoiets makkelijk te realiseren. Je eet immers wat ze je voorschotelen. In de vrije wereld is het veel moeilijker om na een periode van overvoeding weer normaal te gaan eten.’

Wat is eigenlijk een normale portie? >>>