Heb jij voldoende zelfvertrouwen?

Het Amerikaanse psychologenkoppel Barbara en Greg Markway, die vaak publiceren in Psychology Today, zijn gespecialiseerd in eigenwaarde en zelfvertrouwen. Zij zetten de gedragspatronen die het verschil maken op een rijtje. Neem dit gedrag aan en overtref jezelf!

Tekst Flavia Mazelin Salvi

Hoe ons zelfvertrouwen functioneert, weten onderzoekers uit de cognitieve gedragstherapie maar al te goed. Volgens hen zou ons genetisch materiaal voor 25 tot 50 procent bepalen hoeveel zelfvertrouwen we hebben. Barbara en Greg Markway wijzen op de andere factoren die daar hun invloed op hebben: onze eerste levensjaren, socioculturele milieu, positieve en negatieve levensgebeurtenissen. Het zijn stuk voor stuk aspecten die ons zelfvertrouwen versterken, aantasten of laten wegsmelten als sneeuw voor de zon. Zelfvertrouwen is een belangrijk element van het gevoel dat je een geslaagd bestaan leidt en ook of je voluit leeft of niet. Daarom duiken ze in de mentale eigenschappen en gedragskenmerken van zelfzekere mensen. Die kun jij ook onbeperkt aannemen, want dankzij de plasticiteit van onze hersens kunnen we ingrijpen in wat we vaak als een vaststaand gegeven beschouwen. Hieronder twaalf manieren om te blaken van zelfvertrouwen.

  1. Denk niet dat je minder bent dan anderen
    De onderliggende gedachte:
    een ander is niet meer of minder waard dan ik. Net als ik heeft hij of zij sterke en zwakke kanten. Niemand is perfect, niemand kan alles.
    De effecten: dankzij deze houding kunnen zelfzekere mensen op alle vlakken hun eisen stellen en dingen gedaan krijgen. Ze eisen dezelfde rechten op als anderen, durven moeilijke dingen uitproberen, koesteren grootse dromen en gunnen zichzelf de tijd en de middelen om hun doelen waar te maken. ‘En waarom ik niet?’ luidt hun motto.

    2. Stel jezelf in vraag, durf te twijfelen
    De onderliggende gedachte:
    door jezelf in vraag te stellen, kun je aan jezelf werken en jezelf persoonlijk ontwikkelen. Zie twijfelen als een signaal, niet als een zwakte.
    De effecten: omdat zelfzekere mensen mentaal flexibel zijn en op hun aanpassingsvermogen en veerkracht vertrouwen, aarzelen ze niet om van strategie te veranderen, een plan on hold te zetten of terug te krabbelen, wanneer ze merken dat ze de verkeerde weg hebben gekozen of de foute keuze hebben gemaakt, of doodgewoon als hun interesse taant.

    3. Aarzel niet te lang
    De onderliggende gedachte:
    je kunt niet alles voorzien of controleren.
    De effecten:
    zodra ze de nodige gegevens en informatie hebben verzameld om te kunnen beslissen, gaan zelfzekere mensen over tot actie. Ze verliezen weinig tijd met aarzelen, want ze focussen niet op wat er allemaal mis kan gaan of op een mislukking kan uitdraaien. Even aarzelen kan, maar dan als verstandig pragmatisme, niet als een blokkade om in actie te komen.

 

LEES VERDER IN PSYCHOLOGIES, NU IN DE WINKEL …