meisje in het bos

Hoe versterk ik mijn immuniteit?

Het is herfst, en straks komt de winter eraan. De beste verdediging  tegen allerhande virussen en bacteriën blijft een optimale immuniteit. Ontdek enkele tips om je immuunsysteem te versterken:

1. Ga voor balans, maar treed af en toe uit je comfortzone: een dag vasten, eens laat gaan slapen of vroeg opstaan, een ijskoud bad of sauna nemen, qua fysieke inspanning even over je grens gaan – het liefst op je nuchtere maag … Dat zijn hormetische prikkels: acute, oncomfortabele, maar evolutionair bekende prikkels om onszelf te beschermen tegen de hedendaagse chronische stressoren. Ze maken je weerbaarder op het moment dat het echt nodig is.

2.Neem sitting breaks, zodat je hart slag elk uur een beetje stijgt. Zo stroomt het bloed weer goed door je lijf, waardoor je alerter en productiever wordt. Beweeg elk uur. Na 55 minuten zitten kun je iets te drinken halen, de trap op lopen, of 250 stappen zetten. Beter dan een hele dag te zitten en dan ’s avonds een uur te gaan fitnessen.

3.Eet minder vaak
Telkens als we eten wordt ons immuunsysteem geactiveerd en ontsteekt ons lichaam lichtjes. Dat is een normale reactie, maar als je 5 à 6 keer per dag eet, komt het in een laaggradige ontstekingsfase. Je systeem is dan constant actief, zodat het op den duur het verschil niet meer kent tussen lichaamseigen en lichaamsvreemde sto en. Het weet dus niet meer wanneer het al dan niet moet aanvallen. Het is beter om je systeem rust te gunnen, door alleen te eten wanneer je honger hebt.
Twee à drie maaltijden per dag gebruiken is beter dan zes. Eet dan vooral vezels, eiwitten en gezonde vetten.

4.Zorg voor echte nachtrust
Neem anderhalf uur voor je gaat slapen een warm bad, zodat je goed slaapt en je lichaam kan recupereren. ’s Nachts is je immuunsysteem het actiefst, het scant dan je lichaam en herstelt je weerstand.

5.Neem Genoeg Bouwstoffen op
VITAMINE C is erg belangrijk voor een goede immuunrespons, want het verhoogt de werking van je witte bloedcellen. Neutrofielen, lymfocyten en fagocyten kunnen vitamine C in hoge concentraties opslaan. Zo beschermen ze zichzelf tegen oxidatieve schade. Als je genoeg groenten en fruit eet – zoals boerenkool, rode paprika, sinaasappel en kiwi – zijn vitamine C-supplementen niet altijd nodig.
VITAMINE D is cruciaal voor je immuniteit. Helaas hebben veel mensen er een tekort aan, vooral in de winter, want je maakt het niet alleen aan via je voeding (vette vis en eieren), maar ook via zonlicht. Gun jezelf – ook tijdens de donkere seizoenen – dus minstens een kwartier per dag blootstelling aan zonlicht. Toont een bloedanalyse een tekort aan? Neem dan een supplement in bij een vetrijke maaltijd of rond het middaguur.
ZINK is belangrijk voor het goed functioneren van je natural killer-cellen en de rijping van je T-lymfocyten. De meeste eiwitrijke voeding bevat zink. Goede bronnen zijn oesters, krab, vis, gevogelte, noten en zaden. Te veel snelle suikers eten heeft een negatieve invloed op je zinkopname.
SELENIUM komt voor in producten die in de grond groeien. Dit mineraal bevordert je immuunrespons en vermindert ontstekingen. De bodems waarin veel groenten groeien, zijn de laatste decennia sterk verarmd, waardoor er minder selenium in zit. Maar ook uit vlees, vis, noten en zaden haalt je lichaam het nodige.

6.Doelgerichte voedingssupplementen
Doordat de hoeveelheid essentiële voedingsstoffen in onze voeding sterk is afgenomen, krijgen we niet altijd de bouwstoffen binnen waar ons immuunsysteem nood aan heeft. Daarom kan het nodig zijn om een supplementenkuur te volgen, voornamelijk voor de hierboven genoemde vitaminen en mineralen. Met Immunity Pack krijgt je lichaam alles wat het nodig heeft om je weerstand weer op te bouwen. De kleine D-Pearls 3000-parels bevatten 75 µg (3000 IE) natuurlijke vitamine D3 opgelost in olijfolie van hoge kwaliteit. De Selenium+Zinc-tabletten verschaffen op hun beurt de sporenelementen die van essentieel belang zijn voor je immuniteit: pure seleniumgist, zink, en de vitamines A,B6,C en E.

Packshot pharmanord immunity Doublebox

Immunity Pack Pharma Nord ( vor 1 maand @ € 14,95 (ref.: cnk 4380-424) of voor 2 maanden @ € 24,95 (ref.: cnk 4380-812)
(Adviesprijzen)

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met  Pharma Nord.
www.pharmanord.be

Lees ook:
Coworkingtrend : werken en wellness in één