Vitamine D voor een betere concentratie

Met de jaren worden er nog steeds nieuwe voordelen gevonden van vitamine D, zowel voor ons lichaam als voor onze geest.

In de 18de eeuw al ontdekte men dat levertraan de ultieme remedie was tegen de Engelse ziekte of rachitis, een botziekte die ernstige skeletafwijkingen veroorzaakt. Pas later kwam men erachter welke molecule die dierlijke olie zo waardevol maakt: vitamine D. Sindsdien zijn er talloze studies uitgevoerd om meer te weten over het effect van vitamine D op de werking van ons lichaam. Die studies hebben aangetoond dat vitamine D niet alleen essentieel is voor de ontwikkeling van ons botstelsel, maar ook invloed heeft op de spiertonus, het immuunsysteem, het geheugen en het hart- en vaatstelsel. Verder ontdekten onderzoekers ook positieve effecten, zowel preventief als in een behandeling, bij bepaalde gevallen van kanker, auto-immuunziekten, degeneratieve ziekten, diabetes, psoriasis, luchtwegaandoeningen en ziekenhuisinfecties.

Bewezen voordelen

Die brede waaier aan voordelen is onlangs nog uitgebreid door een Noorse studie met vijftig vrijwilligers. Jongens en meisjes van 13 en 14 jaar kregen een vitamine D-supplement (D-Pearls 1520, Pharma Nord) of een placebo toegediend. Conclusie?

De tieners met een hoog vitamine D-gehalte in het bloed bleken beter te presteren in moeilijke cognitieve tests, vertoonden een betere mentale gezondheid en lieten minder gedragsproblemen optekenen! Eerder was al aangetoond dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van onze hersenen, voor onze cognitieve functies en onze mentale gezondheid. Deze nieuwe studie lijkt al die elementen te bevestigen. De onderzoekers konden met name een verband leggen tussen een laag vitamine D-gehalte en concentratiestoornissen of een minder goed sociaal gedrag. In België lijdt 5 tot 8% van de jongeren in de leerplichtige leeftijd aan een aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit of AD(H)D. Onlangs nog bewees een andere studie over dit onderwerp, gepubliceerd in de Journal of Attention Disorder, dat de bestudeerde combinatie van omega 3- en omega 6-vetzuren een doeltreffende en veilige behandeling kan zijn voor kinderen met ADHD – hoewel het effect iets minder doeltreffend is dan met methylfenidaat, een medicijn dat het centrale zenuwstelsel stimuleert en waarvan het gebruik bij jongeren met een aandachtstekort in de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld is …

©Unsplash

D-Pearls, een concentraat van vitamine D

We maken vitamine D aan via onze huid, wanneer die wordt blootgesteld aan uv-stralen. In de winter kampen wij, als inwoners van een land op het noordelijk halfrond, al snel met een tekort. Ongeveer 80% van alle mensen zou in deze donkere periode een tekort aan vitamine D oplopen. Het voedsel met het hoogste gehalte aan vitamine D is vette vis, maar het blijft lastig om er alleen via onze voeding voldoende van binnen te krijgen. Zo levert 100 gram gerookte zalm slechts 400 IE, dat is een tiende van de reële dagelijkse behoefte van een gezonde volwassene. Suppletie kan dus verstandig zijn. Pharma Nord biedt D-Pearls aan (verkrijgbaar bij de apotheek en drogisterij) in verschillende concentraties: 400, 800 en 1520. De capsules bevatten natuurlijke vitamine D in koud geperste olijfolie, wat de opname in het lichaam verbetert.

Nu verkrijgbaar in een actieverpakking D-Pearls 1520 100+20 capsules voor € 19,95 of slechts 16 eurocent per dag!

Vitamine D - Pharma Nord

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Pharma Nord.
www.pharmanord.com

Lees ook:

Dr. Servaas Bingé’s advies om gewicht te verliezen.

Reflecties over vergaderingen

Dokter Anne Fierlafijn: ‘Hoe meer boosters, hoe meer het immuunsysteem verzwakt’