Iedereen freelance?

Meer dan 160.000 Vlamingen werken vandaag als zelfstandige, een stijging van maar liefst 30% in vier jaar tijd. Waar komt die trend vandaan? En wat doet dat met een mens?

Tekst Katrien Elen

‘Freelance werken is iets van het laatste decennium’, zegt trendwatcher Stefaan Vandist, trendwatcher. Voor de oorsprong van de trend kijkt hij zowel naar de werkgevers- als naar de werknemerskant. Bij de werkgevers zijn de steeds hogere loonkosten de voornaamste drijfveer. Door met freelancers te werken kunnen ze flexibel manoeuvreren, ad hoc beroep doen op extra krachten en samenwerkingen op elk moment stopzetten. Femke Gebruers (37), freelance tekstschrijver, kon dit aan den lijve ondervinden. Net als 12% van de freelancers is zij zelfstandige in bijberoep: ‘Mijn vorige werkgever heeft mij ontslagen bij een reorganisatie. Mijn job zou vanaf dan door een freelancer worden ingevuld. Ook al snap ik dat dit een kwestie is van budgetten, toch komt dit hard aan als je ergens tien jaar hebt gewerkt. Mede om hierop te kunnen inspelen in de toekomst, freelance ik nu in bijberoep.’ Hoewel Gebruers ondertussen graag freelancet, zou – volgens een enquête van SD Worx en de Antwerp Management School – 15% van de freelancers tot dit statuut ‘gedwongen’ zijn om een job te vinden. In bepaalde gevallen – wanneer iemand freelancet voor slechts één opdrachtgever en functioneert als een gewone werknemer – gaat het zelfs om sociale fraude: het zogenaamde schijnzelfstandigenstatuut.

Worden wie je wil

Ook student en guerillamarketeer Alexander Lodeweyckx (23) merkt dat bedrijven hem het liefst als freelancer inschakelen, maar ervaart dit dan weer als positief: ‘Marketing verandert zo snel dat bedrijven vaak op zoek zijn naar een verfrissende kijk op de zaak. Ze moeten weten wat er leeft en daarvoor steken ze hun licht op bij verschillende freelancers, eerder dan bij vaste krachten.’ ‘Freelancers geven zulke goede resultaten,’ zegt Vandist, ‘dat bedrijven tegenwoordig zelfs plekken bij coworking spaces huren om de creativiteit van hun personeel te stimuleren. Blijkbaar is deze manier van werken heel productief.’ Ook Alexander ruilde onlangs zijn werkplek in een koffiebar in voor een coworking space: ‘Zo inspirerend! Ik leer veel meer van de freelance community dan tijdens mijn opleiding business management.’

 

Lees verder in PSYCHOLOGIES, nu in de winkel!