‘De meeste dingen waar je darmen blij van worden, beginnen met een v. Variatie. Vocht. En vezels’

Dat onze darmen een belangrijke rol spelen in onze gezondheid, is al langer geweten. Het is dan ook slim om onze voeding erop af te stemmen. Gelukkig zijn er foodies die dat ter harte nemen. Lynn De Merlier is osteopate en stemt haar kookideeën af op een goede darmwerking. Haar tips! 

Tekst Kristel Bruynseels– Recepten Lynn De Merlier –  foto’s Heikki Verdurme

 

  1. Ben je een osteopate, een foodie of beide?

Lynn De Merlier: ‘Beide, denk ik. Het is begonnen bij een vijfjarige, fulltime opleiding osteopathie. Daarnaast volgde ik extra bijkomende opleidingen die met voeding te maken hebben. In de loop van de daaropvolgende jaren heb ik mijn eigen model ontwikkeld, waarin osteopathie gekoppeld is met voedingsadvies. Ik noem mezelf gezondheidswerker, omdat ik eerder zal proberen de algemene toestand van het lichaam te verbeteren, dan enkel een ziek lichaam te genezen en het daarbij te laten. Ik geloof in een globale visie, die de mens lichamelijk en geestelijk gezond houdt, en daarbinnen speelt voeding inderdaad een centrale rol. En om nog verder in te zoomen: darmen hebben helemaal mijn aandacht.’

  1. Darmen zijn je stokpaardje, leg eens uit?

LDM: ‘Ik ontdekte meer en meer dat heel wat klachten terug te brengen zijn tot de darmen en het spijsverteringsstelsel. Daarom ben ik me in die materie gaan verdiepen. Een voorbeeld: je klaagt van lage rugpijn. De oorzaak zit niet altijd in de spieren of gewrichten van je rug, maar heel vaak in je darmen. Omdat die overhoop liggen, geven ze spanning op je rug. En zo zijn er tal van voorbeelden. Slecht functionerende darmen kunnen aan de basis liggen van zure oprispingen, fibromyalgie, depressie, chronische vermoeidheid… Darmen hebben een serieuze impact op ons lichaam en op ons gemoed. Dat is ondertussen wetenschappelijk bewezen.’

  1. Kan je ons meteen al een bruikbare tip geven?

LDM: ‘Heel wat mensen ‘sukkelen’ met hun darmen, maar zijn er zich nog amper van bewust. Constipatie, buikloop, opgeblazen gevoel, … voor velen gewoon een deel van hun leven, waaraan ze gewend zijn geraakt. Maar het is niet gezond, sta daar eens bij stil. Vandaar mijn boek: je kan je darmen echt wel gezond krijgen en je zal je meteen fysiek maar ook mentaal beter voelen. En dat hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Het begint al met hoe we eten, niet per se wat. Je krijgt via je eten voedingsstoffen en balaststoffen binnen. Deze laatste verlaten het menselijk lichaam via een bepaalde route. Als je altijd dezelfde zaken eet, raakt die route overbelast, om het heel kort door de bocht te zeggen. Heel wat mensen beginnen met brood, tussendoor een koekje, dan nog een broodje, ’s avonds pasta. Allemaal tarwe dus, zonder dat je beseft dat je haast de hele dag uit dezelfde voedselgroep eet. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk variatie in voeding is, je lichaam heeft dat nodig.’

  1. Wat mogen we schrappen uit ons menu?

LDM: ‘Ik werk normaal heel persoonlijk, maar er zijn een aantal usual suspects die voor niemand goed zijn. Witte, geraffineerde suiker tast het milieu in je darmen heel erg aan. Het zorgt ervoor dat ‘slechte bacteriën’ gaan toenemen. Dat geeft aanleiding tot darmklachten en veel meer problemen. Ik heb anderhalf jaar aan mijn boek gewerkt, heel veel research gedaan en daar kwam uit dat suiker echt een sluipend vergif is. Het is misschien doorbijten, maar helemaal niet onmogelijk om zonder toegevoegde suiker te eten. Er zijn ook lekkere alternatieven: honing, kokosbloesemsuiker, enzovoort.

Daarnaast ben ik geen fan van alcohol. Heel erg ingeburgerd in onze maatschappij, maar zo belastend voor de lever. En koffie. Dat stimuleert de darmen, de cafeïne zorgt voor extra aanmaak van adrenaline en stress wat opnieuw belastend is voor je darmflora. Bovendien krijgen we sneller grote honger als we veel koffie drinken, omdat de bloedsuikerspiegel sterk verlaagt. Dan grijp je weer makkelijker naar iets met een snelle, toegevoegde suiker. En de cirkel is rond.’

  1. Wat zijn jouw favoriete ingrediënten dan?

LDM: ‘De meeste dingen waar je darmen blij van worden, zijn dingen die met een v beginnen. Variatie, heel belangrijk. En vocht ook. Vezels, even belangrijk. Deze zorgen voor gezonde darmflora. Vezels zitten in groenten en fruit, bijvoorbeeld. Je kan niet genoeg groenten eten. Spruiten, wortelen, broccoli, asperges, paprika, bonen… keuze genoeg! Kidney bonen zijn de absolute winnaars als het over vezels gaat. En daarnaast vind je ze in noten en zaden, glutenvrije graansoorten zoals quinoa, havermout, … Daar zet je best veel op in.

In mijn boek vind je eerst informatie over de werking van je darmen met meteen tips om aan de slag te gaan. De tweede helft van het boek bevat allemaal darmvriendelijke recepten. Er staat ook bij wat goed is bij welke darmklachten. Heel toeganklijk en praktisch. En hopelijk ook lekker.

Ik kook zelf heel graag met pompoen, zoete aardappel, spinazie en broccoli. Groenten waar veel kleur en smaak inzit. Pompoen en zoete aardappel rooster ik meestal in de oven, of ik maak er ovenfrietjes van. Zo gemakkelijk en héél lekker!  Spinazie is ook heel toegankelijk en past perfect in een smoothie. Eénpansgerechten zijn mijn favoriete gerechten, want die zijn meestal snel klaar, ook belangrijk als je een drukke job en gezin hebt zoals ik. En ik weet heel zeker dat er meer mensen in mijn situatie zijn, dus ik hoop van ganser harte dat ze wat hebben aan mijn boek.’

Meer inspiratie?

www.goestingingezondheid.be

Goesting in gezondheid, Lynn De Merlier (M-books, Standaard Uitgeverij, 2018)