Schermkind wordt Robinson

Hoe krijg je kinderen weg van hun schermen en luie zetels en weer in verbinding met Moeder Aarde? Het bekroonde Sani Resort in Chalkidiki is daar volledig op ingesteld. In de prachtige natuur van het Griekse schiereiland Kassandra nemen de Sani-professionals kinderen mee op avontuurlijke ecotrips.

Tekst Tanja Dierckx Foto’s Maryse Kuypers

 

Op de kaart ziet de Griekse regio Chalkidiki eruit als een hand met drie vingers, links van de Egeïsche Zee met van boven naar beneden de schiereilanden Athos, Sithonia en Kassandra. Sani Resort ligt aan het begin van de onderste vinger, Kassandra. Het is een groot domein aan een gouden zandstrand met een eigen jachthaven, shopping centrum en vijf hotels met telkens een ander concept. Inclusief het ecologisch reservaat van bos en drasland telt Sani Resort vierhonderd hectare.

 

Groener dan groen
Maar waarom kiezen wij voor een mega-resort als Sani? Wel, we werden aangetrokken door de bijzondere missie: Sani wil kinderen opnieuw verbinden met de natuur, weg van hun schermen en luie zetels. Het biedt daarom een rits avontuurlijke en educatieve outdoor-ervaringen aan, die jonge kids en tieners alleen of samen met hun ouders kunnen doen.
En Sani Resort is groen, zelfs groener dan alle andere resorts ter wereld, volgens de World Travel Awards 2021. Het doorgedreven ecobewustzijn uit zich in de ‘tripple zero goals’, zoals manager Faye Apostolidou het uitdrukt: ‘Tegen 2024 gaan we voor zero plastic and zero waste en tegen 2030 voor zero carbon.’ Dat merk je ook: er rijden enkel elektrische wagens, op het domein vind je zonnepanelen, een solar tree om je apparaten aan op te laden, een biologische kruidentuin en maar liefst tien blauwe strandvlaggen als teken van duurzaamheid. Sani werd in 2020 het eerste gecertificeerde koolstofneutrale resort van Griekenland. En doet ook aan sociaal ondernemen: de locale community wordt gesteund door het aanbieden van werkgelegenheid, onderwijs en gezondheidszorg. Kortom: Sani Resort is voorbeeldig bezig.

 

I will survive
We nemen onze intrek in het familiehotel Porto Sani, en zullen ons samen met de kids smijten in enkele van de vele natuurervaringen die op het programma staan. De Bear Grylls Survival Academy wordt onze eerste, meteen een stevige uitdaging met als centrale vraag: ‘Hoe overleven we in het wild?’ Een bandana op ons hoofd, een zak met materiaal op onze rug en drinkwater bij de hand vertrekken we vanuit het Sani Base Camp in de bossen, onder leiding van een flink gespierde paracommando-Griek. Giorgos Patkas leert ons voortbewegen in struikgewas zonder krassen op te lopen en navigeren met de stand van de zon als kompas. Daarna demonstreert hij hoe we op onze buik, met onze benen in elkaar gehaakt op een dikke koord van boom tot boom kunnen schuiven, handig om kloven en rivieren te overbruggen. Bij sommige kids gaat dat vanzelf, maar ik zie er ook een paar aarzelen, daarna toch schoorvoetend hun grenzen verleggen en er dapperder uitkomen. Stilaan worden de Robinsons wakker en dat betekent uiteraard ook … vuur maken. Eerst sprokkelen we takken, van twijgjes tot dikkere takken, en splijten ze vakkundig in de juiste maten met een mes. Daarna graven we drie kuilen in het zand die samen een driehoek vormen, een gekend SOS-signaal. Het vuur maken is een kunst op zich: eerst in de kuil opbouwen met takjes, dan droge bloempjes erop, met schrapers de vonken richten en aanblazen. Wat een beleving! De kinderen zijn werkelijk verrukt als ze het voor mekaar krijgen. En we slagen in onze opzet, want de Sani-boswachter komt ter redding aangesneld: ‘Waar komt al die rook vandaan?’. Giorgos geeft ons een vette knipoog.

 

Bomen, bron van leven
Sommige van Sani’s activiteiten hebben als doel ecobewustzijn bij te brengen. Onze tweede ervaring is de Olive Trip. De olea Europaea of olijfboom is de nationale trots van Griekenland, de economie steunt grotendeels op de export van zijn vruchten en olie. Natuurgids Eirini Stogioudi vertelt honderduit over de olijfboom in de mythologie, in Minoïsche tijden en in die van de oude Grieken – de winnaars van de eerste Olympische Spelen droegen immers een kroon van olijftakken. In Kreta staat de oudste olijfboom van Griekenland, hij is 2500 jaar oud, wordt beschermd als een monument en er zijn vier mensen nodig om hem helemaal rondom te knuffelen. Eirini vertelt verder over het cultiveren en snoeien van de boom en hoe de olijven geoogst worden, een arbeidsintensieve bezigheid. Op het domein van Sani vind je ze overal terug. Daar gaan we trouwens een handje bij helpen, want de kinderen hebben inmiddels lang genoeg stilgezeten. Als beloning mogen ze elk een olijfboom planten. De boodschap is duidelijk: bomen geven leven, brengen welvaart, spreken tot de verbeelding … dus we moeten ze eren en beschermen.

 

Op vogeljacht
De dag daarop zien we Eirini Stogioudi terug voor een Birdwatching Trip door het dennenbos tot aan de Sani wetlands. In het bos wonen schildpadden, hagedissen, vossen, egels en muizen, vertelt ze aan de kinderen. Slangen ook, maar die zie je zelden, want door het trillen van de grond weten ze dat er mensen op komst zijn en ritselen ze weg – algemene zucht. Volgens Eirini werden er al meer dan tweehonderd soorten vogels gespot in Sani Resort, vooral in de maanden april, mei, oktober en november. De meest voorkomende zijn merels en zwaluwen, maar die zie je ook in het resort als ze komen drinken van het zwembad, merken een paar slimmerikken op.
Als we aan het drasland arriveren, halen we onze verrekijker boven. Helaas hebben we weinig geluk. Geen roze flamingo’s zoals we in het filmpje op de Sani-website zien, maar we geven de hoop niet op. Uiteindelijk ontwaren we in de verte toch een eenzame zilverreiger. De natuur laat zich niet dicteren, en dat is ook een mooie les. Op onze birdwatchingtrip spotten we dus amper vogels, maar de kids hebben zich reuze geamuseerd met de vuurrode libellen, gele vlinders en … groene kikkers. Op de terugweg kruiste een schildpad ons pad en dat was weerom reuzefun!

 

Als aapjes in het bos
Een stuk van het bos is afgebakend voor de Treetop Adventure. Via dit netwerk van kabels glijden de kinderen van boom tot boom, terwijl ze met hun outfit vasthangen aan een kabel. Naast het glijden zijn er verschillende pistes met luchttrappen en hindernissen, van poepsimpel tot spannend, maar allemaal compleet veilig. De houten platforms zijn tegen de bomen geplaatst, met een zo klein mogelijke ingreep op de natuur. Begeleider Yannis Galanis zegt: ‘Dit is ideaal voor kids met hoogtevrees. We kunnen de piste gemoedelijk met hen verkennen, zonder te pushen. We starten dan met een laag parcours, zodat ze zich even kunnen laten vallen en voelen dat ze vasthangen aan een touw, en stillaan gaan we dan hoger.’ Dit is een superervaring, en de ouders genieten er evengoed van.

 

Kruisbestuiving
Er is ook aan de bijen gedacht in Sani Resort. Geen honingbijen, maar de zogenaamde solitary bees die geen honing produceren, maar zich fulltime bezighouden met bestuiven. Ook in Griekenland zijn de bijtjes in gevaar vanwege urbanisatie en het daarmee gepaard gaande habitatverlies, het gebruik van pesticiden en de klimaatverandering – ze overleven niet bij heel hoge temperaturen. Sani zorgde voor een bijendorp waar de insecten terechtkunnen voor water en beschutting en koppelde er een educatief spel aan. Zo leren kinderen over het belang van de bijen, dat we ze letterlijk broodnodig hebben om onze gewassen te doen groeien, voor onze dagelijkse voeding dus. De kids krijgen ook tips om thuis bijtjes aan te trekken: een bijenhotel bouwen, het planten van kruiden en bloemen, een bakje met water zetten …

 

Goddelijk Grieks
In Sani Resort kun je best een paar weken verblijven en elke dag iets anders doen. Je kan je werkelijk in de natuur onderdompelen en ook kun je er voluit sporten, van mountainbiken en tennissen tot allerlei watersporten. Voor de zentoeristen zijn er workshops yoga, pilates en ademwerk, voor de romantici is er de sunset cruise. En ook gastronomisch is er van alles te beleven; in de veertig restaurants vind je de wereldkeuken terug, van lekker gezellig tot ultra chic …
Maar misschien wil je ook eens zonder de kinderen op stap en “iets van de wereld zien”. Dan raden we je de Volvo Tour aan, zo verken je de omgeving met een privéchauffeur, terwijl je de kids overlaat aan de Sani-professionals. Samen met Demis Delibaltidis ervaren we hoe bijzonder deze Griekse regio is. De natuur is zo goed als ongerept en overal is er water in de buurt, in de vorm van kleine strandjes in baaien, waar je veilig kan zwemmen. In oktober en november kun je er zelfs dolfijnen spotten, weet Demis. Hij vertelt ons ook nog over het maken van de typische retsinawijn uit het hars van de plaatselijke pijnboom. We rijden langs dorpjes met kerken en grotten, volgestouwd met icoonkunst en drinken een glas masticha bij een oude Byzantijnse toren, gebouwd in 1407.
Over het domein van Sani weet Demis nog dit: ooit was dit domein eigendom van de monniken. Een hogepriester verkocht het in de jaren 60 op drie voorwaarden. Als eerste moest er een kerk gebouwd worden in het resort – en dat is braaf gebeurd ook al hebben we er geen mens zien binnengaan – en ten tweede mocht het dennenbos niet gekapt worden. Ten derde moest de naam van het domein behouden blijven: Stavronikitas, waarbij ‘stavros’ staat voor kruis en ‘niki’ voor overwinning. Overwinning van het kruis, dus. Dan vinden wij Sani toch een betere keuze, tenminste als we Demis mogen geloven, die zegt dat het staat voor the true self of our soul”.

 

HIER VERBLEVEN WE

Sani Resort is 400 hectare groot en biedt vijf hotels op wandelafstand van elkaar. Elk hotel heeft een uniek concept: het bruisende Sani Beach, de verfijnde Sani Club, het eigentijdse Sani Dunes, het exclusieve Sani Asterias en Porto Sani met zijn uniek familieconcept. Het kloppend hart van het resort is de jachthaven Sani Marina, omringd door boetieks, bars en restaurants. Waar je ook logeert, kun je gebruik maken van alle faciliteiten.
Door de World Travel Awards 2022 werd Sani Resort voor de vierde maal op rij bekroond als ‘World’s Leading Family & Beach Resort’ en voor de derde maal op rij als ‘World’s Leading Luxury Green Resort’. En het resort kreeg in 2022 voor de eerste keer ook de titel van World’s Leading Cultural Destination Resort. Sani Resort kreeg de titel van ‘Global Low-Carbon Ecological Scenic Spot’ bij de Sustainable Cities and Human Settlements Awards 2021, een erkenning als uniek ecoresort op niveau van de Verenigde Naties.
Dankzij haar ecologisch reservaat van natuurbos, drasland en stranden biedt Sani Resort gasten de ruimte om zich vrij te voelen in de open lucht, te wandelen, lopen, fietsen, tenissen, zwemmen of te genieten van eco-activiteiten en allerlei watersporten (20 km hiking trails, 7 km strand). Alle ecotrips zijn gratis voor de gasten.Sani is open tijdens de warme maanden en gesloten van 1 november tot 31 maart. Het ligt op veertig minuten rijden van Tessaloniki Airport (SKG). Je kan Sani Resort boeken via de touroperator Silverjet.

www.sani-resort.com www.silverjet.be