‘Het enige dieet dat werkt, is een dieet dat je geen moeite kost’

Vind je het belangrijk om calorieën te tellen?

LE: ‘Nee, dat is overroepen. Als je elke dag 800 calorieën eet, ook al zijn dat drie Marsrepen, dan ga je gewicht verliezen. Maar als je elke dag 3 000 calorieën aan ongezonde voeding eet, ga je sneller verdikken dan van 3 000 gezonde calorieën. Dat heeft te maken met de ontstekingsprocessen die ongezond voedsel teweeg brengen in je lichaam. Bij de Weight Watchers moet je calorieën tellen. Dat is goed om je op de juiste weg te zetten. Maar als je eenmaal die waarden kent, heb je dat niet meer nodig. Geen enkel dier telt calorieën, toch heb ik nog nooit een dikke eekhoorn gezien. Dieren stoppen als ze voldaan zijn. Als zij te dik worden, dan is het gedaan met weglopen van roofdieren. Ze hebben er dus alle belang bij om niet te veel te eten. Ook wij waren tot het begin van de 19eeeuw allemaal slank. We aten natuurlijke voeding en aten niet te veel want eten was duur. Dik zijn was een teken van welvaart. De gewone bevolking at wat de pot schafte en zorgde ervoor dat ze genoeg energie binnenkreeg om hun dagelijks werk te doen.’

Wat we eten, is dus wel belangrijk?

LE: ‘Ja, kies voor normaal voedsel. Eten moet uit de natuur komen en niet uit een pak of uit de fabriek. Eet enkel voedsel dat Jezus nog zou herkennen. In mijn keuken vind je geen verpakte producten. In 75 tot 80% van de producten in de supermarkt zit suiker voor de smaak. We moeten ons ervan bewust zijn dat we beter een appel eten dan appelmoes.’

(…)

Lees meer in de juni-editie van Psychologies