Fabienne Renders ijvert voor een betere communicatie op de werkvloer

Ze werkte meer dan 20 jaar in de human resources sector en in al die tijd viel het haar steeds weer op hoe slecht er in bedrijven gecommuniceerd wordt. Terwijl communicatie de basis is van alle menselijke relaties. Dat kan beter, dacht Fabienne Renders (53) en ze werkte twee jaar aan een oplossing.

Tekst Anne Wislez

‘Er is in bedrijven een groot gebrek aan waarachtige communicatie, daar wilde ik iets aan doen’

‘Doorheen de jaren viel het me op dat bedrijven wel verandering willen, maar dat ze – als het erop aankomt – nog steeds vooral inzetten op macht en postjes. Dat vond ik zo jammer. Er zijn veel krachten werkzaam die het oude systeem in stand willen houden, van command-control, van machtsverhoudingen en territoriumbescherming. Als je merkt dat je werknemers ongelukkig zijn en ziek worden, dan moet je daar als leider ook echt iets aan doen. Dat kan ook via learning & development. Maar wat gebeurt er in de praktijk? Mensen worden naar een klas gestuurd om iets bij te leren, en daarna is het weer back to business. Wat wordt er werkelijk in de praktijk omgezet? Weinig. Ik merk in bedrijven ook een groot gebrek aan waarachtige communicatie en aan authentiek leiderschap. Mensen dragen vaak maskers. Terwijl je zoveel problemen kan voorkomen door vanaf het begin goed en oprecht met je mensen te communiceren. Vooral nieuwe leiders missen ondersteuning. Ze missen feedback, een goed rolmodel, transparante communicatie. Er wordt veel van hen verwacht, maar ze krijgen de tools niet om het te doen.

Wat kan ik zelf doen om hieraan te verhelpen, dacht ik. En dus heb ik een innovatief online leer- en begeleidingstraject uitgewerkt voor ‘jonge’ leidinggevenden, mensen die recent in hun rol van teamleider of leidinggevende gestapt zijn. Het biedt een sterke focus op transparante en eerlijke communicatie en op het geven en ontvangen van waarachtige feedback. Het bestaat uit online modules, videolessen, podcasts, samenvattingen van managementboeken, en managementgedachten die je direct laten reflecteren over jezelf, je rol, je identiteit en missie als leider. Het is dus een begeleider die je in je broekzak kan steken en permanent kan consulteren. Ik heb er ook een online community aan toegevoegd en vraag- en antwoordsesseis, omdat ik geloof in de kracht van uitwisselen en leren van elkaar. Ook dat is in de bedrijfswereld verloren gegaan: mensen durven nauwelijks nog een vraag stellen aan elkaar, omdat het impliceert ‘dat je het niet weet’. Alsof dat erg is! Maar dat is de mindset: men mag nooit falen. Hoe kan je dan leren, als je niet mag falen?

Uiteraard is het ook een zelfkennistraject. Wie ben je als leider? Waarom ben je leider? Welke bijdrage wil je leveren? Dat is de essentie. Als je niet eerlijk en authentiek kan zijn naar jezelf, kan je dat ook niet naar anderen toe. Betere leiders maken een betere wereld, dat geloof ik echt. Ik zie overigens ook wel een positieve beweging, hoor. Ik merk dat vooral jongere ondernemers en met name vrouwen echte verandering creëren, naar meer echtheid, meer authenticiteit, meer menselijkheid. Dat stemt me hoopvol. Mijn project is overigens ook gelinkt aan een goed doel. Een stuk van de omzet gaat naar BedNet, synchroon internetonderwijs voor zieke kinderen. Wie via dit leertraject in zichzelf investeert, investeert dus tegelijkertijd in een betere toekomst van een ziek kind!’

Meer info: Over Fabiennes programma Start to Lead©vind je alle info op https://talentmakers.eu