Iedereen freelancer! Zo pak je het slim aan

Laat je helpen

Realiseer je dat je geen financiële administratie hebt, geen personeelsdienst, geen afdeling marketing, geen afdeling voor het beheren van je sociale media en je website. Je bent al die afdelingen zelf. Dat had Felix onderschat. Zijn administratie geraakte zo in de soep, dat hij eindigde met drie schoendozen vol brieven die hij niet meer durfde te openen. Gelukkig kon hij een andere freelancer inhuren om dat in zijn plaats te doen.

Neem afwijzing niet persoonlijk
Je kan maar beter niet te gevoelig zijn voor afwijzing. Een groot deel van de bezigheden van de zelfstandige bestaat uit acquisitie, koude en/of warme. Goed zijn of een goed idee hebben is niet genoeg, je moet het ook nog aan de man brengen. Zeker als je je eigen onderneming als de ultieme zelfontplooiing ervaart, een verwezenlijking van je persoonlijkheid, kan een afwijzing of onverschillige reactie hard binnen komen. Zorg dat je daar tegen bestand bent.

Zoek af en toe gezelschap op
Freelancers en zelfstandigen hebben in vele gevallen geen collega’s. Voor sommige mensen is dat het ultieme argument om zelfstandige te worden, maar voor anderen kan het knap lastig zijn om zichzelf een hele dag te motiveren en heel de dag geen mens te zien. Daar zijn oplossingen voor, zoals toetreden tot netwerken van zelfstandigen, gaan werken in een koffiebar of in een hippe co-work-locatie. Spreek met jezelf af waar en wanneer je wat doet en varieer daarin tussen werktijd alleen en de mogelijkheid een ander levend wezen tegen te komen.

Idealiseer je situatie niet
Je eigen baas zijn. Het klinkt geniaal. Weet dat je, tenzij je een zeldzame kennis en kunde hebt die je duur kan verkopen, meestal een soort slaaf bent van je opdrachtgever. Een opdrachtgever die onredelijke deadlines stelt, niet antwoordt op je e-mails en te laat betaalt. Het gebeurt. Echt.

Vergeet dat je snel rijk wordt
Krista berekende dat ze een uurtarief kon vragen waardoor ze maar twee dagen per week moest werken om hetzelfde te verdienen als in loondienst. Veel startende zelfstandigen horen de kassa rinkelen, maar vergeten dat je een loon niet kan vergelijken met inkomsten als zelfstandige. Je moet immers rekening houden met het verschil tussen bruto en netto. Concreet betekent dat dat je als zelfstandige of freelancer nog belastingen moet betalen, iets moet regelen voor je pensioen, niet betaald wordt als je vakantie neemt of ziek bent, geen recht hebt op een werkloosheidsuitkering, bonus, dertiende maand, vakantiegeld en zelf je verzekeringen moet regelen. Bovendien komen betalingen nooit als jij naar de supermarkt moet.

Als je een beetje rekening houdt met deze tips, is freelancen het leukste dat er is. Zeker als je er in slaagt de regie te houden over je werk en je leven, zoals de energieke Patty Golsteijn (http://pattygolsteijn.nl/) zelfstandige ondernemers leert onder de no-nonsens slogan Cut the crap!. Haar ultieme advies voor de freelancer die de sprong al heeft gewaagd? ‘Durf nee te zeggen. Als freelancer denk je dat je alles moet aannemen. Maar jij bent en blijft de baas over jouw business en jouw leven. Voelt een potentiële nieuwe klant niet goed? Zeg nee. Dat scheelt je een hoop gedoe achteraf. Ook als het om veel geld gaat. It’s not worth it. Heb je het idee dat je zoveel mogelijk nieuwe mensen moet leren kennen en ga je daardoor naar elk netwerkevent? Het gaat erom dat je de juiste mensen leert kennen. Kies de beste events eruit en zeg nee tegen de rest. Wil iedereen koffie met je drinken, omdat je ‘misschien iets voor elkaar kan betekenen’? Stel jezelf de vraag: what’s in it for me?. Is dit iemand met wie je koffie WIL drinken? Is hun doel helder? Komen ze niet alleen halen bij je, maar ook iets brengen? Zeg nee tegen elke uitnodiging die niet goed voelt. Je energie is kostbaar, dus ga er zorgvuldig mee om.’

 

Meer lezen?

Uurtje factuurtje, Alex van der Hulst (Nieuw Amsterdam, 2017)

Start nu. Begin voor jezelf en maak je dromen waar, Chris Guillebeau (VBK Media, 2017)