Kan je jezelf gezond eten?

Kan je jezelf gezond eten?

‘In de reguliere geneeskunde vertelt niemand iets over voeding aan patiënten met acne, psoriasis of eczema. Dat is ondenkbaar in de zienswijze van ayurveda’ Hans Laureyssen, ayurvedisch therapeut

Goed voor jou, niet voor mij

Door voeding kunnen we ons inderdaad ‘fit, energie en gezond’ voelen. Of net het omgekeerde, weet Christine Tobback, diëtiste gespecialiseerd in voedingsintoleranties. ‘Als het erover gaat om jezelf gezond te eten, is het belangrijk dat je duidelijk herkent of je goed reageert op datgene wat je eet. Zoals onze grootouders, die beter konden herkennen wat goed was voor hen. We moeten de signalen herkennen die ons vertellen of een voedingsmiddel goed of slecht is. En dat is voor iedereen anders. Voor de ene is een sinaasappel gezond, voor de andere lokt dezelfde vrucht eczeem, astma of hoofdpijn uit. Een ander voorbeeld is chocolade. Voor de ene persoon is pure chocolade het beste en voor de andere witte. De meesten onder ons reageren chronisch op voeding en geraken de kluts kwijt. We weten niet meer waarom we verzwaren, buikkrampen of maagzuur hebben, slecht slapen of ons depri voelen.’

Wat gezond is, is dus per persoon verschillend. Dat is ook een uitgangspunt in de ayurveda. Ayurveda betekent ‘kennis van het leven’, of ‘hoe te leven om niet ziek te worden’. Ayurveda wordt in India sinds duizenden jaren beoefend en heeft een volwaardig bestaan naast de westerse geneeskunde. Hans Laureyssen is ayurvedisch therapeut en legt het uitgangspunt van ayurveda uit: ‘Ieder van ons wordt geboren met een unieke verhouding van drie basisenergieën, vata, pitta en kapha. Door werk, stress, voedingsgewoonten en levensstijl gaan die bij veel mensen afwijken van de oorspronkelijke verhouding. We hoeven daarom niet ziek te zijn, maar we voelen ons wat minder goed in ons vel, wat neerslachtig of we merken vage ongemakken. In ayurveda is het juiste voedingspatroon persoonlijk: het hangt af van je constitutie, de onbalans in energieën en ook van de specifieke klachten. Een voorbeeld is dat iemand met huidproblemen beter niet pikant kan eten. In de reguliere geneeskunde vertelt niemand iets over voeding aan patiënten met acne, psoriasis of eczema. Dat is ondenkbaar in de zienswijze van ayurveda. Doordat we anders naar problemen kijken, hebben we ook andere manieren om te ondersteunen en oplossingen te zoeken.’

Wat goed voor je is, hangt dus samen met wie je bent. Daarbij maakt het een verschil of je klachten hebt of klachten wilt vermijden. ‘Als je een specifieke klacht hebt, zoals angst, kan je naar de energetische onbalans kijken die aan de basis daarvan ligt en een voedingspatroon samenstellen om de balans te herstellen. Dat kan tijdelijk zijn. Als je geen ernstige klachten hebt, kan je vanuit je geboorteconstitutie een voedingspatroon opstellen waarmee je in balans blijft.’