Kan je jezelf gezond eten?

Kan je jezelf gezond eten?

Gedoseerd en gevarieerd

Of we nu een disbalans herstellen, onze vitaminen en mineralen op punt stellen of door voedingsmiddelen te schrappen concentratieproblemen vermijden, het is duidelijk dat we nog niet alles weten over de relatie tussen voeding en gezondheid. Odette Schoonenberg pleit vooral voor een gevarieerd voedingspatroon. ‘Het merendeel van onze maaltijden bestaat uit ingrediënten die heel eenzijdig zijn. Variatie is essentieel, maar ik hou zelf ook rekening met smaak, gezondheid en voedingswaarde. Mijn recepten leveren energie op, zijn gezond en smaken lekker. Ik ken nu al honderden gezonde mensen die met veel plezier uit mijn boek koken en daar ook erg blij van worden.’

Ook Christine Tobback zweert bij gedoseerd en gevarieerd eten: ‘Variatie blijft een belangrijk punt om overgevoeligheden te onderdrukken. Niet elke dag zwarte peper over je gerecht of niet elke dag groene thee. Je kan er ook voor kiezen ingrediënten te verdunnen, zoals het mengen van koemelk met rijstmelk of room met rijst- of sojaroom.’

Tips van Odette Schoonenberg, ervaringsdeskundige en auteur

1. Ga eens na voor jezelf hoeveel items je op een dag eet die echt gezond voor je zijn. Besluit voor jezelf in hoeverre je je lichaam voorziet van brandstof.

2. Test eens uit waar je je goed bij voelt. Ik kwam er met behulp van mijn dermatoloog achter dat ik na zes weken zonder zuivel, eieren en vlees een perfect gladde huid had.

3. Geloof niet alles wat er op een verpakking staat. Lees wat er echt in een product zit. Die zogenaamde gezonde voorverpakte salade zit wellicht vol met dingen waar je echt niks aan hebt. En het kost je maar een paar minuten om zelf iets gezonders en lekkerders te maken.

4. Denk aan de regenboog. Eet alle kleuren qua groenten en fruit. Elke kleur heeft zijn eigen unieke eigenschappen en dus ook voedingswaarde.

5. Bedenk eens dat ons DNA voor een groot deel overeenkomt met dat van chimpansees en gorilla’s. Die eten heel veel groente, fruit, noten en zaden en zo nu en dan een wormpje. Je hoeft niet te overdrijven, maar onze grootouders aten twee keer per week een stukje vlees en een visje en maakten alles vanaf de basis, niet uit een pakje. In een pakje biologische kipfilet van de supermarkt zit zowel suiker als glucosesiroop …

6. Bouw af. Ga steeds puurdere chocolade eten bijvoorbeeld. Op een dag snoep je ineens chocolade die 95 % puur is en snap je niet meer waarom je vroeger die melkchocolade zo lekker vond.

7. Vergeet niet te genieten. Want leven bestaat ook uit het naar je zin hebben als je eet.

Meer weten? A spoonful of love. Het kookboek voor iedereen die met kanker te maken heeft, of heeft gehad, Odette Schoonenberg (Spectrum, 2017), www.aspoonfulof.love